Ha a történelem valóban ismétli önmagát, akkor ez Bős – Nagymaros 2.0

„2014. január 1-jével a magyarok terhei tovább csökkentek. Az újév adócsökkentést, rezsicsökkentést és sokaknak béremelkedést illetve nyugdíjemelést hozott – tette hozzá. Mindezt úgy tudjuk végrehajtani immár negyedik éve, hogy nem vettünk fel egy fillér hitelt sem, sőt visszafizettük az utolsó fillérig a szocialisták által felvett IMF-hitelt, az országot pénzügyileg stabilizáltuk és tartós növekedési pályára állítottuk” – mondta Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője, még január másodikán, a Párt első sajtótájékoztatóján.

Állítása az adott napon akár igaz is lehetett volna. Persze nem volt, de nem sokkal később Orbán és Putyin aláírta a paksi bővítését. Az építkezéshez az oroszok 30 milliárd euró hitelt is nyújtanak. Békemenetesek kedvéért leírom még egyszer, nagybetűvel: HITEL!!!! 

Segítsen már valaki, mert nem értem. A 2008-as IMF-hitel az rossz, de a miénk jó? Ez az én komcsim jó komcsi elv alapján nyugszik. Másrészt, pedig ha így hasítunk, akkor miért kell kölcsönt felvenni?
Hozzáteszem, nem vagyok szakértő, így fogalmam sincs arról, szükség van-e egy újabb atomerőműre. Azonban abban bizonyos vagyok, hogy Orbán generációkra függővé tette az országot. A rendszerváltáskor kizavarta, most pedig behívja őket. Ez csak persze az érzelmi aspektusa a történetnek, vannak jóval racionálisabb nézőpontok is. Ki tudja, milyen pénznemben vették fel, így az sincs kizárva, hogy az évek múlásával emelkedik az árfolyam és az egész ország úgy fog járni, ahogy a devizahitelesek. Csak itt mindenki adós lesz. Fizethetünk egy olyan dologért, amelyről nem is tudjuk, hogy mennyire hasznos, csak azt, hogy baromi drága. És ez csak egy tényező ki tudja, hány olyan szempont van, amelyre nem is gondolunk, de megdrágíthatja a visszafizetést. Nyilván valami egészen más érdekek miatt döntöttek úgy, hogy nekik atomerőmű kell. Nem az ország érdeke miatt, azt azért hozzátenném, hiszen az utóbbi években bebizonyították, az ilyen apróságok hidegen hagyják őket. Nem lennék meglepve, ha hirtelen kiderülne, hogy a Közgép ért az atomerőmű építéshez is.

Ilyen pénzügyi tranzakcióknál nem ártana kicsit előrébb is tekinteni, nem pedig azt nézni, az adott pillanatban az milyen jó ötlet. A tartozás mellett még jobban függeni fogunk az orosz energiától, a megújuló forrásokról pedig nem is hallani. Eladósítanak hosszú évtizedekre, még jobban kiszolgáltatnak bennünket egy országnak – hát gratulálok, idáig vezetett az a nagy szabadságharc. Orbán gyakorlatilag eladta az ország szuverenitását.


Remélem a Civil Összefogás Fórum előszedi a 2012-es, híres molinóját: „Nem leszünk gyarmat!”, majd ezzel végigsétálnak Pesten. A paksi bővítés után ez az üzenet ugyanis mindennél aktuálisabb.