Kicsit sok a kitakarás, az egész kampányszagú.

  Gyurcsány Ferenc a Parlament ablakából nézi az ellene tüntetőket 2006 őszén


Nyilvánosságra kerültek az őszödi beszéd titkosszolgálati jelentései. (Ezek itt és itt olvashatóak.) Az ebben foglaltakból súlyos konzekvenciák következnek. Azt, hogy maga Gyurcsány Ferenc tudtával és beleegyezésével került ki a hanganyag, nem kell különösebben magyarázni, feltéve, hogy így van. De tegyük fel, mi van, ha a kormány csak manipulálni akar? Az is lehet, ez csak egy félrevezetés, ez nem a végleges anyag, hanem egy közbenső fázisban készített jelentés. Nem feltételezem, hogy hamisak a dokumentumok. A titkosszolgálatok működéséről nem ismerünk sokat – és ez a normális. Filmélményekből táplálkozhat az emberek többsége, azonban ezek a tapasztalatok azért nagyon messze esnek a valóságtól. Ezen ismeretek hiányában írom, azt, amit írok. Feltűnő a sok kitakarás. Lehet, megvan ennek a maga oka, de feltűnően nagy mennyiségben vannak ott a dokumentumban a fekete négyszögek. A sötét területek nagy száma miatt nem állnak össze a mozaikok, a jelentések inkább feltételezésekre és vadabbnál-vadabb összeesküvés elméletek legyártására alkalmasabbak, mint a valóság megismerésére.

Meggyőződésem, a kampány részei a most nyilvánosságra került akták. Kérdezem, miért nem tavaly, vagy teszem azt, a választások után jöttek elő velük? Most, a választások előtt ötven nappal kellett bedobni a köztudatba, valamilyen oknál fogva, amelyet egyelőre nem látunk. Csak sejtés van, ez pedig a terelés. Bedobnak gumicsontokat a népnek, amelyen aztán lehet rágódni a villamoson, remek témát szolgáltat az orvosi rendelők várójában, van beszédtéma. A kormány (ezen belül Habony Nemközszereplő Árpád) remekül tematizál. Kapóra jön, hogy a szokásos kampányeszközökön felül (óriásplakát, utcai jelenlét stb.) akadnak extra felületek is és szerették volna, ha most erről szólna minden. Lám, céljukat elérik, már hány sort leírtam, pedig írhattam volna a botrányos német megszállási emlékmű tervéről, vagy a botrányos a paksi bővítésről is. Figyelemelterelés, addig se ezekkel foglalkozzunk, hanem vegyünk elő a régi lemezt, Őszödöt, ezen vannak még kitűnő falatok, amelyeket még nem rágtunk le. Kezükre játszik 2006 őszének kibeszéletlensége is. Nem véletlen, amiért az akkor történtek valamilyen formában újra – újra felbukkannak. (Elég, ha a Heti Válaszban tavaly nyilatkozó volt DK-tag nyilatkozatára gondolunk.)

 

Jelen bejegyzés nem ennek a válságos időszaknak az igazságát kutatja. Sajnos nem rendelkezem elég információval, hogy magabiztos következtetéseket vonhassak le, ki, mit, miért csinált ebben a krízisben.

 

Egy biztos, ha ég a ház, nagy baj van, vagy valamiért a szükség van egy kis elterelésre, elég előhúzni Őszödöt, a többi meg jön magától.