Végül kiderül, hogy Róna Péternek lesz igaza és a pénzpiacok elsöprik Orbánt? Nem lennék meglepve, ami azt illeti.

Kicsit vulgáris a hasonlat, de aki szembe széllel végzi el a dolgát, az nem számítson semmi jóra. Főleg, úgy, ha nem is tud ennek hátrányairól. Orbánék gyakorlatilag ellenmennek minden eddig jól bejáratot közgazdasági elvvel és helyette inkább szabadságharcot folytattak, amit aztán feladtak és végül csak az odamentek kuncsorogni a Valutaalaphoz. De az Unió 3 pontos ultimátumot adott nekik - tudatta a hvg.hu. A lap szerint az új jegybanktörvény és az egykulcsos adó kétharmados törvénybe iktatásának eltörlése esetén adhat csak hitelt az IMF.
Ez már önagában egy abszurd, hiszen megkötné előre jópár kormány kezét. Hiszen ha, mi, magyar emberek megválasztunk egy kabinetet, akkor elsősorban arra voksolunk, hogy a közterheket variálják. Ha betonba, akarom mondani kétharmados törvénybe van öntve egy adótörvény, akkor a következő kormányok nem tudnak nekik tetsző gazdaságpolitikát folytatni. Ez persze csak egy, amiért nem szimpatikus Orbán Brüsszelben.
Számtalanszor leírtam már: a külföld figyel minket. Látják mi zajlik hazánkban, hogyan építi le a demokráciát egy demokratikusan megválasztott kormány és milyen, az alapvető emberi jogokkal ellenkező törvényeket fogad el a kétharmad, természetesen a "zemberek akaratára hivatkozva. (Mondjuk most az Alkotmánybíróság egy utolsó csapást mért a fülkeforradalmi hevületben hozott passzusokra és semmisnek nyilvánította a médiaalkotmány és a büntetőeljárási törvények egyes szakaszait.) Gondolok itt elsősorban az új köznevelési törvényre, melyben kötelezővé teszik azt, hogy a gyereknek 3 éves korától kötelezően óvodába kell menni.
Elkanyarodtam ez eredeti témától, a gazdaságpolitikátóltól, ami nem folytatható tovább. Ezt jól mutatja az Unió álláspontja. Persze lehet, ott van például Észak Korea is. Aki egy kicsit is járatos a közgazdaságtanban, tudja nagyon jól, a kapitalizmusban szimbiózisban élnek egymással az államok és az nem működik semmi nemű pénzügyi szabadságharc, mert mindenki rajtunk fog röhögni. Mint ahogy ezt most is teszik. És ha most se adott az IMF, akkor ne legyenek illúzióink, hogy mikor belevitt minket az államcsődbe az Orbán - Matolcsy duó, akkor se fognak egy kanyival sem kisegíteni.
Ezek a kilátások, ezért van szükség a 180 fokos gazdaságpolitikai fordulatra. Ameddig ez a kormány van, ebben még sajnos csak reménykedni sem nagyon lehet. De mint tudjuk, az hal el utoljára.