Itt a legújabb népsarc, a tranzakciós díj. Mondhat bármit Orbán Viktor, mekkora lesz ennek a mértéke, ez családonként havi több ezer forinttal növeli meg a kiadásokat 2013-tól. Megint, de megint a kispénzűekkel szórakoznak. Mit szeretnének, hogy éhen haljunk? Mert elbaltázták a gazdaságunkat? Azt a bizonyos "elmúltnyolcév" -et egy év alatt helyre lehetett volna rakni. Ez is azt bizonyítja, Matolcsy úgy gallyra tette hazánk gazdálkodását, mint annak a rendje. Ezt az elképzelést erősíti meg a tandíj bevezetése, melyet önköltségnek neveznek. (És ami ellen 2008-ban még népszavazást is tartottak). Számtalanszor eszembe jutott, számtalanszor megkérdeztem, de a Fideszre szavazók tudták 2010-ben, mire szavaztak? Nem értem, miért nem vallják be maguknak, ezt már nem vállalom, amit ez a kormány művel? A Gyurcsány - kormány ennek a töredékéért megutáltatta magát az emberekkel. Tényleg az sokkal nagyobb baj, amikor valaki csúnyán beszél egy amúgy zárt frakcióülésen vagy az, hogy ellopják a megtakarításunkat és mindenféle új adóval kiveszik az amúgy is csökkenő tárcánkból a pénzt? Döntsön mindenki maga. Itt is megmutatkozik, sokan érzelmi, és nem racionális alapon választanak maguknak pártot. Ezt tudja mesterien kihasználni a Kedves Vezető. 

Bauer Tamás felvázolt egy félelmetes gazdasági jövőképet. Szerinte Orbán nem akar megállapodni az IMF-fel, hanem rá akarja tenni a kezét a Nemzeti Bank valutatartalékára. Ez véleményem az alábbi hatásokat váltaná ki: a miniszterelnök sikeresen tudná kommunikálni, lám, IMF - megállapodás nélkül is talpra tudunk állni. Végezetes dolog. Argentína a kilencvenes években is ezt tette. Nem sokára az argentin emberek a saját bőrükön érezték az államcsőd velejáróit. Visszakanyarodva hazánkra, Orbán ezzel két legyet üt egy csapásra: választásokat nyer 2014-ben, és ha esetleg még is elveszíti azokat, és a következő kormány nyakába szakad a krach, akkor tud rájuk mutogatni, milyen dilettánsok. Mindezt persze remekül fogják majd tálalni, és sokan be is fogják venni. Bízhatnak a választók rossz memóriájában is, hiszen egy idő után a legtöbben felejtenek, így erre is tudnak stratégiát építeni. Orbán ezzel is tudja biztosítani túlélését, ha esetleg balul ütnének ki a dolgok és kiszorulna a hatalomból két év múlva, mert így onnan még mindig lenne esély a visszatérésre. Persze, mindez csak vízió és őszintén remélem, nem fog bekövetkezni.

Én úgy vagyok, talán nem is baj, ha jön még jó sok adó. Fenékig a keserűség poharával! Úgy, hogy 2014-ben senkinek ne jusson eszébe megszavazni, ezeket.