Megszakadt a kormány és az IMF tárgyalása. Állítólag az új jegybanktörvény tett be nekik. Az egyik oldal azt mondja, semmi baj, az ellenzék szerint államcsőd közeli helyzetben vagyunk és a szakadék felé tartunk. Megpróbálok rendet tenni ebben a kaotikában (noha nem ígérem, sikerül is.)

Ennek következtében a 3 perc alatt brutális gyengülést produkált a forint az euróval szemben, a BUX is meredeken elkezdett zuhanni. Ezt mindennek lehet titulálni, csak éppen sikernek nem. Persze azért kormányoldalon mindenki igyekszik bagatellizálni az egészet. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a Valutaalap munkatársai otthon akarják várni a Jézuskát. (Biztos nem értesült arról az aprócska, ám el nem hanyagolható dologról, hogy eredetileg tovább maradtak volna Budapesten.) Hallani olyan véleményt is, miszerint ez csak egy informális tárgyalás volt és az igazi majd csak később kezdődik. A egyeztetést vezető, újabban tárca nélküli miniszter Fellegi Tamás totálisan mást mondott, mint a helyzet. Idézem az általa kiadott közleményt: "A találkozó célja a kapcsolatfelvétel, az érdemi tárgyalások menetrendjének és tematikájának előzetes egyeztetése volt. A megbeszélés kiemelt jelentőséggel bírt, mivel világossá tette a felek számára az álláspontokat, így a magyar Kormány azok ismeretében készülhet fel a jövőbeni tárgyalásokra" .
Már ha lesz ilyen. Nem lennék meglepve, ha az IMF végleg hátat fordítana hazánknak. Sok tényező játszhatott közre abban, miért hagyta faképnél a kormányt. Ilyen lehet például a maradék magánnyugdíjpénztár tag lenyúlása vagy az új jegybanki alaptörvény, mely lényegében pórázon tartaná az intézményt. Bár az utolsó napon még igyekeztek rajta finomítani, Brüsszelben úgy vélik, a kabinet eddigi magatartása arra utal, hogy végül nem fogadják el Rogán Antal módosító indítványát. Könnyen lehet azonban, felálltak volna amúgy is az asztaltól, de az a törvény csak adott számukra egy indokot vagy ha úgy tetszik, ürügyet.

Néhány elemző egészen odáig ment: végezetes lehet ha nem közelednek az álláspontok. Duronelly Péter Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója az Indexnek úgy reagált a tárgyalások megszakadására, hogy "úgy fest, hogy nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal". Ezek után valóban apró öröm az a tény, miszerint újabb leminősítés nem várható.
Az Index emlékeztet arra, két szervezettel kell egyezségre jutni, a másik pedig az Európai Unió. A lap szerint ők a nehezebb ellenfél. Ijesztő, hogy Olli Rehn személyes döntése alapján fejezték be az egyeztetést.
Nehéz most megállapítási jelen pillanatban, mi történik hazánkkal a továbbiakban. Egyben biztosak lehetünk. Az IMF elrohanása baljós előjel az egész gazdaságra nézve, hiszen a velük való kompromisszum javítaná a befektetői hangulatot. És nem mellesleg a forint árfolyamának is jót tenne. Most csak néhány előnyét soroltam fel annak, milyen pozitív hatásai lennének egy esetleges megállípodásnak. De még az is előfordulhat, hogy januárban végleg megszakadnak a tárgyalások és akkor finoman szólva is nyakig ülünk majd a szószban. Mert kell az a bizonyos hitel.
Nem lehet tudni, milyen fordulatokat vesz még ez a história. Mi, magyar emberek csak bizakodhatunk egy olyan kimenetelben, melyben mindenki jól jár.

források: nepszava.hu; index.hu