Eleinte hallgattak róla, ma már bevallják, de holnap lehet, már büszkén vállaják kormányunk tagjai azt, hogy Orbán egyszemélyben osztja a parancsokat. 


                          Orbán Viktor válaszol Steiner Pál kérdésére a Parlamentben (Fotó: MTI)

Két hír látott tegnap napvilágot, amely mindenképp igazolja, hogy a Kedves Vezető dönt mindenről.

 

Az Élet Menetével egy napon, önmagukat „nemzeti motorosként” definiáló brancs „Adj gázt” címmel vonulgatott volna a városban. Steiner Pál MSZP-s képviselő ezért tegnap a Parlamentben megkérdezte a Vezetőt, mi az álláspontja. Orbán kifejtette, utasítja a Belügyminisztert, hogy tiltsák be. Steiner azt mondta ma reggel a Rádió Q-ban Fiala Jánosnak, erre neki nincs is jogilag lehetősége. Az ügy mindenesetre fura. Miért a kormányfő dönt egy felvonulás engedélyezéséről vagy betiltásáról? Ez a fővárosi rendőrfőkapitány illetékessége lenne. De nem, hazánk egy abszurd ország, ahol a legfőbb embernek kell döntenie arról, mit szabad és mit nem. Félreértések elkerülése végett: nem az a bajom, hogy felszólalt az ügyben. Kimondottan pozitívnak és előremutatónak tartom, és nagyon remélem, a szavakat tettek is fogják követni. (Ne felejtsük azért, Orbán ars poeticája a „Ne azt nézzék, amit mondok, hanem amit csinálok”. Ennek szellemében fokozottan kell figyelni, mit tesz a Kedves Vezető.)
Azt kifogásolom csupán, hogy egyáltalán eljut a miniszterelnökhöz az ügy és ő dönt, nem az illetékes.

A másik hír, a nyugdíjpénztári egyéni számlavezetés. Varga Mihály vasárnap esti nyilatkozatát, miszerint felejtős, hogy az ellopott magánnyugdíjpénztári befizetéseket nem írják jóvá, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. Mint mondta, a kérdésében előtte konzultált Orbánnal. Mily meglepő! Ehhez is kell a Kedves Vezető?

Ez a két hír számomra azt sugallja, manapság nyíltan bevállalja a kormány, egyedül Orbán Viktor hoz minden döntést. Vagy ha nem is, de szerepe mindenképpen van benne. Azokban is, amelyeket nem neki kellene eldönteni.