Ma reggel vettem egy Magyar Nemzetet. Mint újságíró jelölt, fontosnak tartom a széles körből való tájékoztatást. Ám arra a sokkra, ami azután történt, hogy beleolvastam az újságba, semmi nem készíthetett fel.


Le kívánom szögezni az elején: semmi bajom sincs a médiummal önmagában. Ők is hozzátartoznak a színes magyar médiához, és én lennék az első tüntető, aki kimenne és tüntetne, ha esetleg valamiért meg akarnák szüntetni. Most csak a tartalmat fogom bírálni.

Amikor olvasgattam a híreket, egy dolgot azonnal leszűrtem: jóformán csak féligazságok találhatóak benne. Amik - nézetem szerint - veszedelmesebbek a hazugságnál. Nézzünk is néhányat. A 3. oldalon rögtön Selmeczi Gabriella nyilatkozatába botlok. "Andor László esetében is jól látszik, hogy a kommunisták különös anyagból vannak gyúrva". Emlékeztetőül itt van néhány név:
Stumpf István :MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök
Kerényi Imre : MSZMP alapszervezeti titkár
Fónagy János : MSZMP tag,
Deutsch Tamás : KISZ titkár
Orbán Viktor : KISZ titkár
Folytathatnám a névsort, van még egy pár név, de előbb talán a saját házuk tájékán kellene körülnézni. Annyira elképesztő, ők kommunistáznak, de azért náluk is akad szép számmal. Semmi gond azzal, ha valaki tagja volt az előző előtti rendszernek (most a kis és nem a nagyhalakra gondolok) és esetleg a Pártban is akad ilyen ember, csak akkor ne mutogassunk ujjal a másikra ilyen téren. Ez több, mint visszatetsző, mondjuk én Selmeczi Gabriellából nem nézek ki többet.


Kedvenc részem jön. "Lapunk tegnap számolt be arról, hogy Andor egy 22 éve írt tanulmányban élesen kritizálta a Nemzetközi Valutaalap működését, akkori véleménye szerint az IMF a 80-as években tovább súlyosbította az eladósodott országok helyzetét. 2008 októberében - amikor a Gyurcsány kormány a valutaalap ajtaján kopogtatott - már másképp vélekedett az IMF-ről: szerinte a Valutaalap a nyolcvanas években a magyar reformok végigviteléhez segített".
Ők beszélnek a máshogy gondolkodásról? Nagyon kilóg a lóláb. Pont az IMF megítélése kapcsán egyik napról a másikra úgy változott a kormány véleménye, hogy csak na. Egyszer kipateroljuk őket, másik pillanatban meg már családtagok. Nem vettem akkoriban ezt az újságot, de gyanítom, ennek a gondolkodásnak megfelelően írtak akkor is. Ha a kormány véleménye hetek alatt tud változni, akkor Andor Lászlóé miért nem változhat húsz év alatt? Ennyire szánalmas sorokat írni.
Hangsúlyoznám: sosem volt és nem is lesz bajom az úgynevezett jobboldali sajtó világnézetével. Ők másmilyen szűrön látják a világot, mint én, ezzel önmagában úgy érzem, nincs probléma.

Hirtelen ennyit találtam a hírekben, amiket furcsállottam, holnap jelentkezek a következő résszel, mely a vélemény rovatban található cikkeket állítja pellengére.