Korábbi írásaimtól eltérően nem egy, hanem több témát dolgozok fel egy postban. Kevesebb lesz egy bekezdés, de a tartalom változatlan marad.

Giró Szász András volt minap az ATV Egyenes beszéd című műsorának a vendége. Valamiféle önmazochizmusból feltámadt bennem a vágy, hogy megnézzem. Eleinte érdekesnek tűnt, ám a beszélgetés előrehaladtával egyre jobban idegesített a kormányszóvivő szánalmas és átlátszó handabandázása. Egyes számítások szerint a "ne haragudjon" kifejezést több, mint negyvenkétszer mondta ki. Még azt is látni véltem, amint magában mosolyog. Nyilván, ha ez lenne a munkám és nem kevés pénzért csinálnám, valószínű, hasonlóképpen viselkednék. Mert azt mégsem lehet mondani, kérem kedves Olga, ez baromság úgy, ahogy van. Hiába magyarázkodik erre csak azt lehet mondani: ülj le fiam, egyes, megbuktál.

Szelmeszi Gabriella Fidessz sszóvivő, tájákosztatott, a kormány figyelemmel kíszéri a benszinárakat. Én is ezt teszem, figyelemmel kísérem és egyre több csúnya szó jut eszembe, mikor a benzinkúton a töltőpisztolyt a tankhoz emelem.

Tüntetés lesz, van vagy volt a kormány mellett, én már nem tudom mikor, de a lényeg változatlan. Egy-két kérdés felmerült bennem. Szereted a 425 forintos benzinárakat? Szereted a 27%-os áfát? Szereted, hogy az adójóváírás megszűnése és a 16%-os adókulcs miatt tízezrekkel kevesebbet viszel haza? Szereted a 320-as forint - euró és a 255 forint - svájci frank árfolyamot? Nos, aki mindezekre igennel válaszol, az valóban menjen is ki tüntetni a kormány mellett. Csendben és halkan jegyzem meg: a fennálló hatalom mellett demonstrálni nem szoktak demokráciákban.

Az MTV ismét maradandót alkotott. Nem találta meg az Opera előtt tüntető százezres tömeget. Én megértem őket. Nem telik GPS-re, de még egy spirálfüzetes Budapest - térképre sem, mivel most költségracionalizálás néven csak több ezer embert küldtek el. Inkább adunk adásonként közel húsz milliót a Fábry - műsorra és több milliárdot a Jáksó- féle szappanoperára. A hiteles tájékoztatásra meg nincs pénz. Tanulhatnának a Hír TV-től, akik megtalálták újév első napján a Kossuth téren az új Alkotmányt ünneplő, fantasztikus, húsz fős tömeget. Idézek egy klasszikus filmből: nem mondhatok mást, bravó!

Schmitt Pál esetében plágiumgyanú áll fenn. (Azért nem konkretizálok, nehogy meglássa. De szerintem mindenki nagyon jól tudja, mi az igazság.) Ez érzésem szerint a legkisebb baj vele, hogy ilyet csinál. Sokkal nagyobb probléma, az, amit köztársasági elnök tevékenykedik. Illetve, amit nem. Tudjuk nagyon jól, miről beszélek. Ezekhez képest piskóta egy doktori disszertáció lenyúlása. Hasonló esetben, normális országokban, ha már csak a gyanú leghaloványabb árnyéka áll fent, akkor is lemond az államfő. Itt meg mi van? Meg se szólal, csak a KEH adogat ki mindenféle hazug közleményt, miszerint a mi elnökünk együtt dolgozott azzal a bolgár sportkutatóval, akinek az anyagát a valóságban lenyúlta. (Megkérdezték az időközben elhunyt tudós lányát is, aki szerint apja nem tett említést arról, hogy ismerték volna egymást. Ciki.)