Az, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke is aláírta a Felsőoktatási Kerekasztal hallagtó szerződésről szóló megállapodását, több, igen kényelmetlen kérdést is felvet.

     A Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői aláírják a hallagtói szerződésről szóló közös nyilatkozatot az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Az asztal jobbszélén Nagy Dávid HÖOK elnök ül.

Főleg úgy, hogy a decemberben kirobbant diktüntetésekhez a HÖOK is csatlakozott. Később aztán leültek tárgyalni a kormánnyal. Ez magas fokú naivitásra vall, hiszen ezzel a hatalommal lehetetlen egyekzedni. Orbán Viktor dönt érdemben mindenről, ő meg ha a fejébe vesz valamit, akkor kizárt, hogy bárki meg tudja változtatni. Aztán egy kis vita után egyre másra érkeztek a hírek a hallgatói szerződés elvi lehetőségét rögzítő alaptörvénymódosításról. Időközben megalakult a Felsőoktatási Kerekasztal nevű médiahack, amely csak a látszatát adja annak, hogy érdemben folyik valami tárgyalás. Van neki sok fordulója, lehet utána sajtótájékoztatókat tartani és üres frázisokat puffogtatni. (A mai napig nem értem, miért kellett ide Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.)
Amikor felmerült, hogy a Szent Sérthetetlen Alaptörvénybe bekerül a röghöz kötés, a HÖOK bejelentette, kivonul. Majd visszatért. Pedig a kormányzati álláspont nem változott. Miért ült vissza?

Mint ahogy az sem érthető a történetben, miért kötött rész- (majd most később teljes egész) megállapodást a HÖOK és a hatalom? Ugyanis az elejétől fogva látni lehetett, csak apró részletkérdésekben hajlandó engedni a kabinet, az igazi szabályozást, amit ők szerettek volna, ahhoz továbbra is ragaszkodott. Ez jó volt a törvényalkotónak, hiszen a propaganda azt sulykolta, lám mi engedünk, de nektek semmi se elég. A hallgatói érdekképviselet meg azt hitte, elért valamit. Hát nem.  

Jelen sorok írója ott volt tavaly decemberben, a budapesti Műszaki Egyetemen tartott diáktüntetésen, két nappal a tüntetések kirobbanása után. Az egyik szónok Nagy Dávid, a HÖOK elnöke volt, aki az egyik legjobb beszédet mondta. Gyújtó hangú volt, remek hangulatot csinált. Akkor azt hihette az ember, milyen tökös egy társaság, aki kiáll a diákok jogaiért. És amikor megnézi az ember a mai sajtótájékoztatót...a különbség egészen döbbenetes...
Nem tudom, miért paktáltak le a kormánnyal.


Az Orbán Viktor vezette rezsim pedig ismét bizonyítékát adta annak, hogy brilliánsan ért a hatalomtechnikához. A decemberben még egységes diákokat egymás ellen fordította, a korábban a hivatalos HÖOK érdekképviselettel együttműködő Hallgatói Hálózat már tilatkozását fejezi ki a nyilatkozat aláírása miatt. A módszer működött, sikerült megosztaniuk a korábban hihetetlen konzisztens egyetemistákat. Ez a nyilatkozat aláírás egyvalamire nagyon jó:
tud valakire mutogatni a kormány, ha tüntenének a diákok. A ti vezetőtök írta alá velünk megállapodást, mit lázadoztok? A nyilatkozat aláírása után reklamációt nem fogadunk el!

Előfordulhatnak még meglepetések a történetben. Péládul senki se nagyon lepődjön meg, ha a kormány valamit megálalpodást teszem azt felrúg  Tudjuk mennyit ér például Orbán Viktor ígérete, aki már mindent mondott és annak az ellenkezőjét. Mint arra Osztolykán Ágnes felhívta a figyelmet, a felsőktatási törvény javaslatában szerepel a kormány rendeletalkotási joga, ami azt vetíti előre, hogy kézi vezérléssel működtetik majd a rendszert. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy a joystick Orbán kezében lesz és ő fog irányítani.

Ha már tanulságok, egyvalamit leszűrhetünk. Tilos pávatáncban kezdeni a Kedves Vezetővel. Ő ennek mestere és aki ilyen játszámát kezd, az csak veszíthet. Legyen ez a végső konzekvenciája ennek a történetnek.