Blogom kiemelt figyelmet szentel továbbra is a Budapesti Kamaraszínháznak. Így következzen az MTI tudósítása a rendkívűli társulati ülésről.

Rendkívüli társulati ülést tartottak pénteken a Budapesti Kamaraszínházban, az eseményen a színház dogozói azt szerették volna megtudni, hogy mikor kapják meg hónapok óta elmaradt bérüket és meddig lesz állásuk.

A gyűlésről távozott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. képviselője a sajtó jelenlétére hivatkozva, így csak a végelszámolást végző cég képviselői voltak jelen. A társulat tagjai az MTI-nek elmondták, hogy a végelszámolók nem rendelkeznek még érdemi információkkal a színház helyzetéről.
A Budapesti Kamaraszínházat működtető, százszázalékos állami tulajdonban lévő cég végelszámolással történő megszüntetéséről két napja döntött az MNV Zrt., mert nem biztosított a színház finanszírozása. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium február végén átcsoportosított ugyan 147 millió forint a színház támogatására, de a pénz még nem érkezett meg és csak évad végéig lehet elég a működésre.
Zicherman Zsolt, az MNV Zrt. szóvivője az MTI-nek elmondta: a vagyonkezelő képviselője állománygyűlés keretében szerette volna tájékoztatni és megnyugtatni a színház munkavállalóit, amelyet Szűcs Miklós igazgató hangulatkeltéssel próbált megakadályozni. Mivel ez alkalommal a tájékoztatás nem sikerült, egy másik időpontban teszik azt meg.
Mint elmondta, a vagyonkezelő azért döntött úgy, hogy végelszámolási eljárás keretében szüneti meg a társaságot, hogy legyen elég pénz a kifizetésekre. Ugyanis ha Szűcs Miklós igazgató elképzelései szerint addig működne a társaság, ameddig pénze van, akkor abban a pillanatban, amikor az elfogy, nem lenne elegendő összeg a dolgozók kifizetésére sem - mutatott rá.
Szólt arról is, hogy a végelszámolási eljárás megállítható, visszafordítható abban az esetben, ha kínálkozik bármilyen lehetőség a finanszírozás megoldására. "A színház érdekeit tartottuk szem előtt a végelszámolási eljárás elindításával, ugyanis ha elfogy a pénz és felszámolás alá kerül a társaság, akkor teljesen más helyzet alakul ki, amely senkinek nem lett volna kedvező" - tette hozzá a szóvivő.
Beszámolt arról, hogy március 7-től a végelszámoló vette át az irányítást a színház felett, ő vizsgálja meg, hogy mire van elég pénze a társaságnak és milyen kifizetések élveznek elsőbbséget. Zicherman Zsolt tájékoztatása szerint a vagyonkezelőhöz még nem érkezett meg a minisztérium által megítélt összeg, amelyet a lehető leggyorsabban, az érintett miniszterek jóváhagyása után utalnak át a színháznak.

Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója az MTI-nek a társulati ülés után azt hangsúlyozta: a kormányhatározat szerint az évad második felére kaptak támogatást, nem arról szólt a döntés, hogy végelszámolót küldenek a színházhoz.
Tájékoztatása szerint a társulati ülésen a végelszámoló cég képviselői elmondták: segíteni próbálnak abban, hogy a színház május végéig játszhasson és számára lehetőséget biztosítanak arra, hogy tovább tárgyaljon a fővárossal, a kerületekkel és befektetőkkel a további működés lehetőségeiről.
Mint mondta, arról nem tud, hogy a megítélt támogatást - amely 60 millió forinttal kevesebb annál az összegnél, amire szükség lenne az évad befejezéséhez - mikor kapják meg. Számítása szerint ha megérkezik az összeg, május végéig üzemelhet a színház.


A társulat több tagja is arról számolt be MTI-nek, hogy teljes bizonytalanságban vannak, kérdéseikre nem kaptak választ, hiszen azokra a vagyonkezelő válaszolhatna. Nem tudják, mi az elképzelés a társulattal, játszanak-e még, meddig kell játszaniuk, garantálják-e, hogy megkapják a fizetésüket és meddig kötelesek bejárni a gyakorlatilag megszüntetett színházba.
    "Nem tudom meddig lehet lojalitást várni, meddig lehet azt elvárni, hogy emberek rosszkedvűen bemenjenek a színházba, és játszanak" - fogalmazott Vári Éva színész az MTI-nek, hozzátéve, hogy a társulat tagjai egzisztenciális gondokkal küzdenek.
    "Fantommal hadakozunk és egy fantomnak teszünk fel kérdéseket" - mondta Varga Klári színész, hozzátéve, hogy nem tudja, mikor kap fizetést és meddig van állása.
    Arra a kérdésre, hogy van-e arról szó, hogy nem lépnek színpadra, Tímár Éva színész elmondta: a társulatban van egy türelmetlenség, hiszen sokan nagyon rossz anyagi helyzetben vannak. "A közönség megveszi a jegyeket, bejön az előadásainkra, tehát nekünk játszani kell az ésszerű határáig" - fogalmazott.


MTI