Minden együtt állt egy kiadós leszerepléshez. Sajnos.


Orbánék elrontották az országimázst. Elég alaposan. Már a kiválasztás alatt felröppent a pletyka, fentről beleszólhattak a kiválasztásba, de nem túl acélos lábakon állt ez a teória. Elképzelhetőnek tűnt, de mégsem valószínűnek.
A Compact Disco egy színtelen - szagtalan és súlytalan zenekar. Semmi újat nem hoztak a hazai zenei palettára, két refrén között el lehet aludni. Nekem nem ez a stílusom, de hát, ahány ember, annyi ízlés. Emiatt én senkit sem vetek meg. Mondjuk még mindig jobb választás volt őket küldeni, mint mondjuk Caramelt (juj!), a Király - testvéreket, vagy éppen az ikszfaktoros Gyurcsik Tibort. (Hogy miért hiszik sokan azt, hogy azért mert kiáll valaki az RTL Klub vagy a Tv2 színpadára és előad egy dalt, az tud énekelni?) Walkó Csabáék még viszonylag jó választásnak tűntek, noha a felhozatal nem éppen színvonalas volt. Nem volt nehéz kitűnniük egy aprányival magasabb nívóval a mezőnyből.
Roppant sok esélylatolgatást olvastam, hallottam, melynek lényege az volt, hogy most van esélyünk. Igazából ezek zöme önáltatásból adódott. Ugyanis az Eurovíziós Dalfesztivál már elsősorban nem a zenéről, hanem a népek egymás iránti szimpátiájáról szól. A szavazatok mintegy jelzésként szolgálnak, mennyire "lájkolnak" egy adott nemzetet. Itt úgy vélem, a zenei produkció másodlagos. Akármennyire nem illik ide belelátni, de ez kőkemény politika. A külföld így adja tudtunkra, mennyire elégedett az adott ország viselkedésével. Wolf Kati tavaly 22. lett Düsseldorfban. Az is önmagában jelzés volt, ez a 24. helyezés pedig még inkább. Ne is lepődjünk meg ezen egy olyan országban, ahol ilyen szisztematikusan bontják le a demokráciát, a maradékot pedig minden egyes döntéssel arcon köpik, ahol a miniszterelnök kokikat és sallereket osztogat a brüsszeli "renitenskedőknek", és ahol folyamatosan épül egy autokrata, diktatórikus berendezkedés. A külföld ilyen módon adja értésünkre, hogy valami nem tetszik.

Ez csak egy felület, ahol ezt az eltorzult orbáni rendszert jelzik számunkra. Jó lenne, ha mindenki venné ezeket a jeleket. Mindenesetre sajnálom, hogy ez azokon az embereken csapódott le, akik csak eszközei voltak egy aljas hatalom imázsnövelésének. És ez független attól, mit gondolok zenéjükről.