Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A mocsár mélyén

Schmitt Pál lemondott. Van is ok az örömre, de nincs is.

Mikor elkezdtem hallgatni SP parlamenti megszólalását, meg is jegyeztem magamban: na, ez nem fog lemondani. És mégis. Magával rántotta a sok hazudozás, magyarázkodás, az hogy keveri a szezont a fazonnal, az opponenst a konzulenssel, és így tovább. Hiába hajtogatta, nem távozik, de ha a Vezér máshogy dönt, akkor nincs mese. Ideiglenesen Kövér László az utódja, de könnyen lehet, véglegesen is az lesz. Elképzelem magamban, ahogy röhögnek a fideszesek, na ezeknek nem volt jó a Pali, na most megkapják a Lacit és megnézhetik magukat. Tartok tőle, mivel az internet és a közvélemény elemi felháborodása elsöpörte SP-t, jön majd a bosszú, Kövér személyében, aki büszke lehet arra mondatra, mely gyakorlatilag első megszólalása volt, mint köztársasági elnök. Ugyanis, miután Plagi bácsi lemondott, az ellenzék tetszésnyilvánítása után közölte, a tőle balra ülőknek nem kellene a Parlamentben ülniük. Ezért a mondatért - hiába kért bocsánatot - gratulálok neki.

Tartok tőle, ha ő marad az államfő (ne legyenek illúzióink, a hatalom nem fog leülni senkivel sem tárgyalni, maximum a látszat kedvéért), akkor semmit sem tud javítani a Sándor - palota becsületén. Egyrészt azért, mert SP ezen akkora csorbát ejtett, hogy ezt csak hosszú évek türelmes munkájával lehet rehabilitálni. Másrészt Kövér ugyanaz a pártkatona lesz, mint elődje, így érdemben semmi sem fog változni, csak rosszabb lesz a helyzet, stílusa miatt. Kívánom, ne legyen igazam, de könnyen előfordulhat, hogy visszasírjuk SP-t.

Kövér estleges pozícióban tartásával a Párt immáron a látszatra sem ügyelnének. Hiszen Schmitt jelölésekor lehetett formálisan hivatkozni arra, hogy független (de már akkor is egyértelmű volt a szándék), de ha valóra válik az általam vizionált forgatókönyv, akkor már semmi formalitásra nem kell figyelni. Ugyanis nincs benne az alaptörvénynek csúfolt "technokrata szabályhalmazban" -ban nincs benne, hogy a köztársasági elnöknek pártatlannak kell lennie. Szép országban élünk.

0 Tovább

Elutasító szép (?) üzenet

Ismét témamorzsákat szedegettem össze az utóbbi napokból.

Kezdem azzal a témával, mely nagyon csigázta a közvéleményt. Elküldtük Brüsszelbe azt a bizonyos reakciót, amire csak egy hónapot kaptunk, amit bevallok, sokalltam. Hiszen ha egy Alkotmányt meg lehet csinálni ennyi idő alatt, akkor egy ilyen válasz összedobásának nem kellene több időt igénybe vennie pár óránál. Gondolom ezt én, mint laikus. Lényeg azonban nem is ez, hanem a válasz tartalma. Nem változtatunk mi semmit sem. Felmerül a jogos kérdés: meg akarunk egyezni valójában a Valutaalappal? Nem, mivel akkor nem ez lett volna a reakció tartalma. Törökország csinált hasonló dolgot annak idején: ők is másfél évig húzták a tárgyalásokat, nyugtatták a piacokat és a végén kiderült, nincs IMF - paktum. Orbánék bandája sikeresen hülyítheti egy darabig az EU-t, de azért ők sem most jöttek le a felvédőről. Katasztrofális következményei lesznek ennek. Egekbe szökő euró és svájci frank árfolyamok, ennek következtében magasabb infláció és persze a teljes leállás: az államcsőd, mely könnyen háborús állapotokat eredményezhet az országban. Szinte már hallom az átlag Fidesz-hívő szavait, mikor ez ne adj' Isten megtörténik: "De hát a "zelmúltnyolcév" miatt van és a Gyurcsány miatt van, aki kirabolta az országot"! Ehhez úgy érzem, nem kell különösebb kommentár.


Dajcstomi ismét twitterközelbe került. És, ha már hozta a jó sors, újfent nem hazudtolta meg önmagát. Idézem szó szerint magvas, mélyre szántó gondolatát és azt az emelkedett szóhasználatot: melyet a legkifinomultabb szóhasználatú emberek sem tudnak űberelni: 

"Fúúú baszki, milyen őrjítő idegeskedés lehet Brüsszelben. Megjött már, még mindig nem? Akár az első menstruáció." (Deutsch Tamás itt a fenti bekezdésben írt magyar reakció uniós megküldéséről írt - A szerk.)


Gyülekeznek a felhők Tarlós István feje fölött. Nagy reményekkel indult neki, mint főpolgármester, szeretett volna megbecsült ember lenni, de úgy tűnik, végül ő is beleesik abba a szakadékba, melynek szélén a BKV tántorog. Méghozzá a céggel együtt. Kétségetelen, nem volt irigylésre méltó helyzetben, hiszen egészen elképesztő állapotokat örökölt a Demszky - érából. Úgy érzem azonban, Tarlós csak egy bűnbaknak kell. Aki elviszi a közlekedési vállalat esetleges csődje után a balhét. Tud valakire mutogatni Szijjártó, mikor előadja főnöke gondolatait a pulpituson, vagy éppen a köztévé számára ideális közegében. Tarlós csak erre volt jó. Sajnálom, hiszen jobb sorsra érdemes ember ő ezeknél.


Ismét áll a bál a MTVA háza táján. Ami azt illeti, nem vagyok meglepődve. De B. Cs. (megtisztelni sem vagyok hajlandó annyival, hogy nevét leírjam) szánalmas és röhejes magyarázkodása valami elképesztő volt. Nyilvánosságra került ugyanis a január 18.-án, a Közszolgálati Kuratórium ülésén elmondott szavai: „Hogyha lehetnék itt cinikus, mert nem lehetek, akkor azt mondanám, hogy egy kicsit rosszabb volt a helyzet, mert szakmai hibák voltak, és egy politikai rossz döntést könnyebb kijavítani, mint a selejt bosszúját.”
Jól olvasom, a selejt? Van nekem erről egy elképzelésem. A normális és jó szakembereket gondolom kirúgták és meghagyták a politikailag "korrekt" manusokat. Nem baj, ha nem konyítanak semmit sem szakmájukhoz, de párthűek legyenek az a lényeg. Aki meg nem szolgálja ki őket és maradt benne tisztesség, azok pedig félnek, ami jogos a mai időket nézve. (Ez csak egy vízió, egy feltételezés volt.) És biztos, a selejt tüntetett el a január 2.-ai, az Operaház előtt tartott tüntetésről úgy csak cirka, 100 ezer embert. Olyan szinten vérlázító ennek az embernek és az MTVA vezetésének a megnyilvánulásai, valamint az, ami a közszoláglatban zajlik, melynek kifejezésére az én szókincsem úgy érzem, kevés.

0 Tovább

Megfizetésnap

Mostanában mindenki megkapja az új jövedelmét. Jónáhány koppanás lesz vagy volt alighanem.

A legjobban természetesen a rokkantnyugdíjasok szívják meg. De említhetnék még néhány olyan réteget, akik kevesebb pénzt vittek haza. Nos, itt az ideje a politikától konzekvensen magukat távol tartók és a Fidesz-hívők elgondolkodásának. Vajon hová is húzták azt a bizonyos ikszet? Sajnos 2010-ben nemigen volt sok választás. Az MSZP-t érthető módon sokan kívánták már el a fenébe (többek között én is), joggal. A Jobbik eleve kiesett, az LMP-ről pedig akkor még nem lehetett tudni semennyit sem. Akik azzal a célzattal szavaztak a jobboldalra, hogy "na most jól megszívatjuk a szocikat", azok most feltehetik a kérdést. kit is szívattak meg valójában? Őszintén remélem, mostanában sokan felébredtek és rájönnek, az MSZP negyed ennyire sem szívta a vérünket, mint ez az úgynevezett keresztény kormány. És vannak még, akik mindent bevesznek. A szánalmas szijjártói hablatyolt "azelmúltnyolcév"-ről és az összes hazug dumát. A hívők, akik talán sosem ébrednek fel téli álmokból, melyet Orbán Viktor bocsátott le rájuk a retorikájával. Igen erősen élek a gyanúperrel, ha egy ilyen embernek elveszik a feje fölül a tetőt és kénytelen az aluljáróban lakni, valahogy azt is meg tudja magyarázni. Mert biztos van valami célja ezzel a kormánynak és én hiszek benne, hogy ez jó dolog, meg "azmúltnyolcév" hibáit ki kell javítani és ezért is a Gyurcsány a felelős, aki kirabolta hazánkat.

Kétségtelenül nehéz kiszakadni azoknak a médiumoknak a bűvköréből (gondolok itt elsősorban a Hír Tv-re), amelyek folyamatosan sulykolják a korábbi vezetés bűneit. Igen, én ezt nem tagadom, voltak az előző kormánynak is hibái. De vessük már össze a szívatásokat a korábbi és a mostani időkkel! Elképesztő differencia van a kettő között.

Ugyan nem kapcsolódik a témához, de ismételten nem mehetek el szó nélkül az MTV székház előtt még mindig tartó éhségsztrájkról, mely szintén azt példázza, banánköztársaság lettünk. Normális demokráciában nem kellene ilyen performance-ot csinálni és nem kellene hónapokig tábort verni egy közintézmény előtt. Mindenesetre jó érzés tudni, hogy a hatalom kiszolgálójának központja mellett pár négyzetméteren még él a jogállam és a köztársaság. Ez felemelően jó érzés ebben az elképesztő hanyatlásban, amit átél a társadalom minden tagja, noha sokan nem is tudnak erről.

0 Tovább

Orbán lerókázta Európát

Nem kimondottan vall jó modorra, ha azt, akitől segítséget remélünk, azt jól leszóljuk.

Orbán tényleg azt tette, ami a címben szerepel, ugyanis az alábbiakat mondta: "a háború már elkezdődött, csak nem fegyverekkel vívják, hanem más eszközökkel, például leminősítésekkel is, ezért nagyon résen kell lennünk, mert a róka sohasem mondja meg egyenesen, hogy a sajtot szeretné kiénekelni a szánkból".
Finoman szólók akkor, amikor azt mondom, elképesztő felelőtlenség ilyen hangnemet megütni azokkal szemben, akiktől segítséget várunk. Képtelen vagyok elhinni, mi megy hazánkban. Öngyilkos dolog, amit  Orbán csinál. Néha már az is megfordul a fejemben, tudatosan akar államcsődöt. De inkább csak egy össze-vissza kapkodásról van szó, melyet mi, az egyszerű köznép fogunk megszívni. Ő is, de az annyira nem lesz látványos, mint a miénk.

Nem tudom, a miniszterelnök meddig szeretne háborúzni. Talán nem vagyok vele egyedül, de nekem már elegem van abból, hogy örökké harcolunk valami ellen. Békeidő van, de a kormány hadban áll szinte egész Európával. (Szándékosan nem használtam többes számú jelzőt, mivel nem a magyar népet támadják és nem is ő visel hadat, hanem a kabinet. Sajnálatos, de ezt nagyon sokan elfelejtik. Kiváltképp a Magyar Nemzet, amely tegnapi címlapján ez volt olvasható: "El a kezekkel Magyarországtól!". Ilyen demagóg szalagcímet is rég láthatott a tisztelt nagyérdemű.)
Fodor Gábor, ex-szdsz tag, aki régen Orbán közeli barátja volt, ma reggel az ATV Start című műsorában azt mondta, "Viktor akkor érzi jól magát, ha konfliktusok vannak körülötte, és állandó háborúban áll”. Ha neki kell az izgalom, hát legyen. De nekem és szerintem még jó néhány honfitársamnak más kell. Béke, nyugalom, kiszámíthatóság. Tudom, ezek lózunggyanús kifejezések, de úgy érzem, ez kellene Magyarországnak. Nem az, hogy a hitelminősítőkkel, államadóssággal, munkanélküliséggel, meg úgy tulajdonképpen mindennel háborút vívunk. Sajnos, ha igaz Fodor állítása (és nagyon úgy tűnik az utóbbi idők tapasztalatai alapján, igen), akkor a lehető legrosszabbul állunk. Folyton ellenségképet keres, de ezeket az "ellenfeleket" eddig nem sikerült legyőznie, számuk mindig csak gyarapodott és tartok tőle, ez a jövőben sem lesz másképp.

Remélem, más is osztja véleményemet: békét akarok, nem háborút! Elég volt!

 

6 Tovább
12
»

Cucu blogja

blogavatar

Vélemények szubjektíven, kritikusan.

Utolsó kommentek