Schmitt Pál lemondott. Van is ok az örömre, de nincs is.

Mikor elkezdtem hallgatni SP parlamenti megszólalását, meg is jegyeztem magamban: na, ez nem fog lemondani. És mégis. Magával rántotta a sok hazudozás, magyarázkodás, az hogy keveri a szezont a fazonnal, az opponenst a konzulenssel, és így tovább. Hiába hajtogatta, nem távozik, de ha a Vezér máshogy dönt, akkor nincs mese. Ideiglenesen Kövér László az utódja, de könnyen lehet, véglegesen is az lesz. Elképzelem magamban, ahogy röhögnek a fideszesek, na ezeknek nem volt jó a Pali, na most megkapják a Lacit és megnézhetik magukat. Tartok tőle, mivel az internet és a közvélemény elemi felháborodása elsöpörte SP-t, jön majd a bosszú, Kövér személyében, aki büszke lehet arra mondatra, mely gyakorlatilag első megszólalása volt, mint köztársasági elnök. Ugyanis, miután Plagi bácsi lemondott, az ellenzék tetszésnyilvánítása után közölte, a tőle balra ülőknek nem kellene a Parlamentben ülniük. Ezért a mondatért - hiába kért bocsánatot - gratulálok neki.

Tartok tőle, ha ő marad az államfő (ne legyenek illúzióink, a hatalom nem fog leülni senkivel sem tárgyalni, maximum a látszat kedvéért), akkor semmit sem tud javítani a Sándor - palota becsületén. Egyrészt azért, mert SP ezen akkora csorbát ejtett, hogy ezt csak hosszú évek türelmes munkájával lehet rehabilitálni. Másrészt Kövér ugyanaz a pártkatona lesz, mint elődje, így érdemben semmi sem fog változni, csak rosszabb lesz a helyzet, stílusa miatt. Kívánom, ne legyen igazam, de könnyen előfordulhat, hogy visszasírjuk SP-t.

Kövér estleges pozícióban tartásával a Párt immáron a látszatra sem ügyelnének. Hiszen Schmitt jelölésekor lehetett formálisan hivatkozni arra, hogy független (de már akkor is egyértelmű volt a szándék), de ha valóra válik az általam vizionált forgatókönyv, akkor már semmi formalitásra nem kell figyelni. Ugyanis nincs benne az alaptörvénynek csúfolt "technokrata szabályhalmazban" -ban nincs benne, hogy a köztársasági elnöknek pártatlannak kell lennie. Szép országban élünk.