Egy KDNP-s előterjesztés szerint az új közoktatási törvényből kivennék a következő mondatot: „A gyermek és a tanuló nem vethető alá testi fenyítésnek, kínzásnak, kegyetlen, embertelen megalázó büntetésnek vagy bánásmódnak”. Vagyis ez azt jelenti, hogy visszatérhet például a körmös. Makarenko szelleme újra kísért?


Az előterjesztő honatya a Hír 24-nek adott erről interjút. Ebben igyekszik megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Miért kell a tanulókat a testi fenyítésnek vagy csak annak a lehetőségének kitenni? Egy igazán jó pedagógus onnan ismerszik meg, hogy megvannak a maga módszerei arra, hogy rendet tegyen az órán. Ha meg erre képtelen, akkor szakmájára alkalmatlan és nem való erre a pályára. Az erőszak az eszköztelenség. Mindenki tudja, aki járt iskolába: az egyes tanárokkal kialakított viszony egyéni. Valaki szereti az adott pedagógust és akad, aki ki nem állhatja. Ez lehet kölcsönös. Na most képzeljük el: innentől kezdve pokol lehet annak a gyereknek az élete, aki egy ilyen állapotban jár iskolába. Ha pocsék napja van a tanárnak, bemegy és úgy vezeti le a nebulókon a rossz kedvét, hogy kioszt néhány kokit és sallert. Mint ahogy azt Orbán tette Brüsszelnek. Csak amíg a miniszterelnök képletesen beszélt, addig ezt a hazánkban tanulók a saját bőrükön is megérezhetik, milyen az, ha egy tanár szeszélyes. Innentől kezdve sokan rettegéssel és félelemmel fognak órára járni, mert jajj, nehogy kapjanak az X vagy Y bácsitól/nénitől. Úgy vélem, ez sért bizonyos emberi jogokat.
Tartok tőle, sok olyan tanár, aki eddig eredmény nélkül fegyelmezett, az hirtelen kokival kezd nevelni. És semmi nem garantálja a fokozatosság elvét. Most gondolok arra, hogy először szóban figyelmezteti az adott illetőt, kilátásba helyezve, milyen retorziókkal jár az, ha viselkedését tovább folytatja. Lehet, olyan is lesz aki, egyből ehhez az eszközhöz folyamodik. (Tartok tőle, hogy nem egy ilyen lesz.) És hiába megy a szülő be reklamálni a fogadóórára, elé lesz tárva a szomorú igazság. Joga van ehhez a pedagógusnak. Nagyon remélem, végül valahogy benne marad ez a mondat. Mert nem lenne méltó Európához, ahol a tanárnak törvényi joga a testi fenyítés..