Nem tudom, mi ez a dili, amit mostanában tapasztalni lehet, de kétségtelenül újjáéledőben van a Horthy – kultusz.

Egyes embereknek nincsen nagyobb problémájuk? Itt tartunk, hogy erről beszélünk? Most kapásból biztos húsz fontosabb problémát tudok felsorolni, ami fontosabb ennél a kérdésnél. Ha van több időm, többet is tudok mondani. Ugyan nem vagyok történész, de egy ilyen megosztó, és valljuk meg: antidemokratikus történelmi személyiségről nem kell teret elnevezni, se szobrot állítani. Nem véletlen, hogy Kádár Jánosról sincs elnevezve semmi. Pedig ha párhuzamot állítunk a két személyiség között – mint ahogy Gerő András a Klubrádióban megtette – az utóbbinak sokkal egyértelműbb a megítélése. Számomra nem lehet vitás egy olyan személy megítélése, akinek több százezer ember halála szárad a lelkén. Most lehet mentegetni, de a zsidók deportálásáért ki a felelős, ha nem a miniszterelnök? Nem tett érte semmit. Ha akkor fog egy A4-es papírt, és lemond, akkor nem. Viszont így igenis köze van mindehhez. Ehhez megadta a zsidóellenes rendelkezések sorozatával a hangulatot (Numerus Clausus, első – második – harmadik zsidótörvény). És még a Don – kanyarba, a biztos halálba kiküldött magyar katonák esetéről még nem is szóltam. Noha Gerő András szerint nem központilag zajlik a Horthy – kultusz újjáélesztése, hanem helyileg, de ez is riasztó. Ha ez országos szinten elharapózik, akkor nekem édesmindegy, kik miatt találkozok Horthy szobrokkal és terekkel. Ennek elterjedéséhez talán a kormányzat is hallgatólagos támogatását adja, mert sosem határolódott el ezügyben, inkább cinkosan hallgatott. És még mindig hallgat is. Nem lenne jó, ha egy ilyen megosztó történelmi személynek újból kultusza lenne Magyarországon.

Reflektálnék ezen felül a Heti Válasz Online tegnap megjelent cikkére, ahol a szerző azt írta …” egyes blogokban arc nélküli véleményvezérek mondják meg rendre a tutit…”. 

Szeretném kijelenteni ennek kapcsán – noha tudom, akinek nem inge, ne vegye magára – de én nem tartom magamat véleményvezérnek. Én csupán a gondolataimat, a hírekből levont konzekvenciákat megosztani azokkal, akik kíváncsiak erre. És sosem mondom meg a tutit. Nincs a zsebemben a bölcsek köve, így egyáltalán nem vagyok biztos abban, helyesek-e az ezen a felületen leírt vélemények. Ezek csak egy nézőpontot képviselnek, amikkel lehet vitatkozni és mindenki saját maga döntse el: milyen igazságtartalommal bírnak írásaim.