Három héten belül már a harmadik kormányszóvivői sajtótájékoztatót tartották az árvízzel kapcsolatban.

 

 Böröcz István, az MTVA vezetője (b) és Giró Szász András (j) kormányszóvivő


Nyilván rosszindulatú vagyok, de ez nagyon gáz. Sajnos itt alapvetően nem arról van szó, hogy kiemelten akarják tájékoztatni a népet, hanem arról, hogy ők is érzik, a március 15.-ei hókáosz alatt az informálás közelített a nullához. Hiába harsogja itt mindenki kormányoldalon, hogy minden milyen flottul ment, ők is tudják valahol mélyen – csak nem reklámozzák – nagyon elszúrták és ők sem tettek meg mindent. Ezt akarják ellensúlyozni a hetenkénti árvízügyi kormányszóvivői tájékoztatókkal.

A tegnapi azonban kiemelkedett mindegyik sajtótájékoztató közül. Ugyanis a vendég Böröcz István volt, az MTVA vezetője. Jelen sorok írója élőben követte az eseményt. Szívós munkával sikerült odáig eljutnunk, hogy kormányszóvivőit hoznak össze azért, hogy bejelentsék: a közmédia végzi a feladatát. B. István arról számolt be, a közmédia híradásaiban rendszeresen lesznek árvízi hírblokkok, sőt még az adást is megszakítják, ha kell. Micsoda megtiszteltetés. Egy normális ország normális közszolgálata így működik, és nem reklámozzák, nem érzetetik velünk, hogy dobjuk magunkat hanyatt, mert ők végzik a munkájukat és informálnak az eseményekről. Teszik a dolgukat, pont.

De ez Magyarország, itt nagy csinnadrattával kell bejelenteni a legalapvetőbb dolgokat is, aminek magától értetődően termeszesnek kellene lennie. Külön hab a tortán, az, hogy mindez a kormány és az MTVA külön megállapodásának köszönhető. Ehhez nincs mit hozzátenni.

Böröcz István tegnap szerepeltetése még egy fontos dolgot üzen: a kormány nem kíván semmit se változtatni a közmédián. Sőt, legitimálja azt, ami a Kunigunda útján történik. Mind, ami székházban, mind azt, ami az épület előtt folyik. Normális országokban, ha semmi köze sincs hozzá, akkor is lemond (legalábbis felmentik) annak az intézménynek a vezetője, akinek regnálása alatt többször, 30-40 biztonsági őr lerohant néhány békés tüntetőt, nem tudni, kinek az utasítására. Sok esetben egyébként a megbízó nevét sem lehetett tudni.

Akkor is lemond, amikor egy volt főbírót kitakarnak egy esti híradóban. Nálunk még prémiumot is kap. Még sorolhatnám azokat a dolgokat, amelyek az MTVA háza táján történtek. Az igazi közszolgálat létrejöttének egyik akadálya pont az, hogy B. és csapata kormányzati hátszéllel bevették a közmédiát. Egy új kabinet első feladata az lesz, ha igazi, valódi közszolgálatot szeretnének és nem egy állami pénzeken működő propagandagépezetet, akkor őket soha többé nem engedik még a Kunigunda útja közelébe se.

Itt pedig megtekinthető a tegnapi, szenzációs kormányszóvivői sajtótájékoztató.