Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Választások 2013-ban?

Elsőre talán meghökkentő, de ha mögé nézünk, akkor szólnak mellette érvek.

 

A rezsicsökkentést 2012 decemberében jelentette be a kormány. Ez csak egy látszat, hiszen sokak számára rengeteg adót és megszorítást jelent az Orbán - kormány. Ide sorolhatjuk az igazságtalan, egykulcsos, 16%-os személyi jövedelemadót, amely a gazdagoknak ad, de a kiskeresetűektől elvesz. Vagy az adójóváírás intézményének eltörlését (szintén a középréteg szívta meg), de a magánnyugdíjpénztári vagyon ellopása is érzékenyen érintette a befizetőket. Szóval, ha egy egyenleget kívánnák vonni, akkor sokkal több pénzt vett el a kormány egy átlagkeresetű embertől, mint amennyit a rezsicsökkentéssel visszaad. Arról nem is beszélve, hogy ezt visszafizetjük más formában. Ebből adódóan ez egy kampányfogás, ami egyben alkalmas arra, hogy a kormánypártnak több hívet szerezzen. Különösen feltűnő, hogy lassan már fél éve sulykolják és napirenden tartják a témát. Még a szolgáltatókat is kampányeszközként használják. És persze totál hülyének nézik az embereket, mert ráírják nagy betűkkel, hogy "10 százalékkal csökkentettük a rezsidet!!" Mint ha az emberek nem jöttek volna rá maguktól.
Ám sikerült a csalás. A rezsicsökkenés folyamatos propagálása is jelzi, nem igazi a dolog, ezért meg kell győzni az embereket arról, hogy valós. Azonban ez csak egy átverés. Világos, hogy a kormány a népre, mint szavazat tekint, nem, pedig mint emberre.

 

A Portik - Laborc ügy is valami hasonló dolog. Egyrészt el akarták terelni a figyelmet a trafikbotrány okozta sokkról, másrészt remek alkalom az ellenzék lejáratására. Lehet sajtótájékoztatókon harsogni, hogy a baloldal az alvilággal is összefogott. Megjegyzem, nagyon nagy bajban vagyunk, ha a Fidesz hitelt ad egy topbűnöző minden egyes szavára. Már pedig itt ez történik. Ez is azt szolgálja, hogy elijesszék az embereket az ellenzéktől.

És itt van ez a plakátkampány, amelyet tájékoztatási akciósorozatnak neveztek el. Országszerte hangzatos szlogeneket látunk úton - útfélen óriásplakátokon, a tévében. Szinte ömlenek a "jó hírek", nem tudunk úgy megtenni autóval egy hosszabb - rövidebb távot, hogy ne lássunk egy öntömjénező plakátot. Felmerül az emberben, miért ez az egész pályás letámadás, amikor nincs is kampányidőszak. Csak azért, mert előrehozott választára készülnek!

 

Az ellenzék megosztottsága is a kezükre játszik. Ezen a térfélen képtelenek a megegyezésre, sokszor a sajtóban üzengetnek egymásnak a vezetők. A választók ezt a gyengeség jeleként értékelik, és oda voksolnak, ahol erőt látnak. A kormánypártban pedig ez kétségtelenül ott van. A támogatottságuk pedig még mindig stabil, tehát nem lehetnek kétségeink afelől, újra megválasztanák a jelenlegi kormánypártot. A komolyan vehető pártok közül az MSZP, az Együtt 2014 és a Demokratikus Koalíció nincs abban az állapotban, hogy valós alternatívát nyújtson a jelenlegi kormánynak. Az előrehozott referendum pedig- elvágná a további ellenzéki összefogást.

 

Ezek a tények azt sugallják, hogy a Fidesznél az előrehozott választás benne van a pakliban. Nem határozták még el, de fenntartják a lehetőségét neki, ha érdekei úgy kívánják, bármikor kiírhassák a referendumot. Ezért kell neki a plakátkampány és a rezsicsökkentés.


Mik szólnak akkor az előrehozott választások ellen?

Az, hogy kétharmaduk van, így egy évig még garantáltan azt tesznek az országgal, amit akarnak. Ha pedig egy korábbi voksoláson csak szimpla többséget szereznek, akkor már korlátozva vannak. Ám ebben az esetben is segítik őket a rájuk szabott törvények, a 9 évre kinevezett strómanok és így tovább. És így nem kellene összefogni a Jobbikkal. Semmi kétségünk, illúziónk ne legyen, ha Orbán Viktor máshogy nem tud bennmaradni a miniszterelnöki székben, akkor velük is koalícióra fog lépni. Mondhat bárki bármit, a Kedves Vezető a tűzzel is képes játszani, annyira ragaszkodik hatalmához.

 

Szólnak érvek és ellenérvek is amellett, miért érdemes, illetve nem érdemes előrehozott választásokat tartani. Hogy végül mi lesz? Majd elválik a jövőben.

12 Tovább

A második esély

Végletekig széttagolt ország a miénk. Nincsen igazán jó választás, kompromisszumot kell mindig kötni.

Tudom, olyan leszek, mint egy választási szöveg, de akkor is, ez a helyzet. Tudjuk mit épített ki a Fidesz, mit tettek az utóbbi pár évben. Nem ismétlem önmagamat, erről szól tulajdonképpen a blogom. Vannak a szocialisták, amely súlyos csapást kapott a választóktól. Jogosan. Nyolc év kormányzásába beleférnek hibák. Jelen sorok szerzője úgy véli, az MSZP megérdemelt pofont kapott a választóktól 2010-ben. Nincs mit szépítgetni, rászolgáltak. Úgy tűnt, mint ha dirket akarnák elveszíteni a három évvel ezelőtti referendumot. Ezt sugallja, hogy képesek voltak néhény hónappal a választások előtt felemelni a benzin jövedéki adóját. Szerintem itt ment el sok embernek a kedve, hogy az akkortájt még ismeretlen, még szakállas Mesterházy Attila vezette alakulathoz húzzák az ikszet. (Ma már el is felejtettük, hogyan is nézett ki akkortájt. Talán nem is baj. -A szerk.) A politikai realitásérzék totális elvesztéséről tanuskodott, hogy a két választási forduló előtt lebonyolították a 7 nap a demokráciáért programsorozatot. Hát csókolom!!! Miért nem a választások előtt tetszettek gondolkodni ezen? Vagy akkor nem volt olyan fontos a téma?! Nem csoda hát, hogy jelen sorok írójának - mint a magyar nép többségének - elege lett az MSZP-ből. Az emberek változást akartak, és ezt sajnos a Fideszben találták meg. Amely úgy nyert választási kampányt, hogy nem ígért semmit. Ezt kizárólag az ő nyakukba szokás varrni, de ezen a felelősségen a szocialistákkal együtt osztoznak. Ugyanis a ő kormányzásuk vezetett oda, hogy ez megtörténhetett. Eltelt már lassan három év a Fülkeforradalom óta. Azóta az ellenzék is keresztülment és még keresztül is fog menni egy tisztulási folyamaton és sok balhén. Amondó vagyok, adjuk meg nekik újra az esélyt. Orbánnak is megadtuk, aki visszaélt vele. Nagyon remélem, hogy az ellenzék tanult hibáiból. Ezt a gondolatot ők szokták mondani, de jelen sorok írójának egyik alapelve a második esély. Érdemes mindenkinek megadni. Ha nem tudnak élni vele, akkor úgy is el lesznek zavarva a hatalomból. Mint egy normális demokráciában. Kapjanak tőlünk egy újabb lehetőséget, hogy bizonyíthassanak, igenis, tanultak a múlt hibáiból és nem fogják azokat elkövetni. Ha másért nem is, de legalább azért, hogy helyreállíthassák a demokrácia finoman szólva is megtépázott értékrendjét. És azt hiszem, ha ez megtörténik, már megérte.

14 Tovább

Öngólt lőtt a Fidesz

                                                                                                                                                                                                                                       Forrás: Facebook


Ezt a feliratot olvashatta az a pár száz ember, aki a Fidesz székház előtt tüntetett a Bayer-cikk miatt. Furcsa ezt olvasnom, főleg az azeri gyilkos kiadatása kapcsán. Jöhet nekem bárki a kormányból, hogy nemzetközi jog meg minden, de akkor is, ha már választanom kell, akkor pont a Fidesz áll a gyilkosok pártján, aki szabadon eresztett egy kegyetlen, igazi gyilkost. Máig sem tudjuk, miért...

És kíváncsi lennék, vajon merre volt Rogán Antal? Tavaly decemberben olyan szépen beszélt, most amikor pártjának ötös számú tagjának ordenáréságairól van szó, mélyen hallgat, elvtársaival együtt. (Kivéve az az egy szem Navracsics Tibor, aki elhatárolódótt, igen bölcsen. Ezért tisztelet neki.)  Így egészen más megvilágítsába kerül Rogán a tavaly december eleji, antifasiszta tüntetésen elmondott beszéde.

15 Tovább

Védhetetlen

Lehet magyarázkodni, a megmaradt demokratikus elemek is fokozatosan tűnnek el.


Mondhat bármit Kósa Lajos, Navracsics Tibor vagy bárki a Pártból, az előzetes választási regisztráció akkor is egy újabb lépés OV hatalmának bebetonozásában. Persze, hogy van Amerikában is, de ott milyen régóta van demokrácia? Nálunk meg 21 évig volt az. Lehet jönni mindenféle szánalmas magyarázattal, egy a lényeg: minél kevesebb szavazattal tudják magukat évtizedekig a hatalomban tartani. Ezt szolgálja a választási kerületek átrajzolása, nehogy véletlenül az ellenzék bárhol is nyerjen. Cserébe még megadják a voksolási lehetőséget a határon túliaknak is. Azért nagyon remélem, erdélyi honfitársaim is hamar észbekapnak, Viktornak csak szavazatnak kellenek. És különben is, akik nem viselik döntésük után a felelősséget, azok ne avatkozzanak bele a sorsomba.

Szinte csak önmagamat és korábbi bejegyzéseimet tudom ismételni. A Fidesz törvényes választások után kiépített egy autokrata rendszert, melynek közepén OV áll. Ő dönt mindenről és mindenkiről. És még mindig nem kapunk észhez. Úgy fest, teljesen normális és elfogadott dolog az, hogy ők a nép akaratra hivatkozva egy diktatúrát hoznak létre, melyben érdemi felháborodás nélkül lehet visszamenőlegesen törvényeket alkotni és 3 millió ember magánnyugdíj vagyonát ellopni. Bezzeg ha az MSZP negyed ennyit csinált volna. Szinte hihetetlen, egy magát kereszténynek valló kormány és szavazói semmi kivetni valót nem találnak egy kegyetlen gyilkos szabadon bocsátásában és abban a pofátlan hazudozásban, amelyben azt állították, a csúnya, gonosz IMF miket akar tenni a magyar emberek ellen. Kiderült, ilyen lista nincs, de nyilván csak én vagyok kukacos, amiért számon merészelem kérni a Nemzeti Együttműködés Kormányát, azért mert szem rebbenés nélkül hazudik bele azemberek arcába. Persze nyilván a magyarok érdekében.

Tarthatatlan és védhetetlen az, amit ez a dilettáns brancs csinál. Néhányan ugyan szeretnék megmagyarázni a lehetetlent, (mint minap Rétvári Bence az ATV Egyenes beszéd című műsorában, ám csak sütött róla a félrebeszélés), de lényeg kendőzetlenül villan elénk. Előbb - utóbb rájuk fog omlani ez az egész, amit művelnek a hazámmal. Nem vagyok türelmetlen, elvégre a történelem sem napok, hanem évek alatt zajlott le. Viszont közben folyamatosan kénytelenek vagyunk őket elviselni. Ha egyszer őket választotta meg a többség, hát legyen. Csak lehessen is leváltani őket, ha a népnek nem tetszik, amit csinálnak. Éppen ezért lázasan dolgoznak a fiúk, hogy ez ne történhessen meg. Vajon mennyi szívatás fogja tényleg egy ország mondani, hogy elég volt?

46 Tovább

Koalíciós pávatánc?

Vajon összeboronál végül a Fidesz és a Jobbik és koalícíóra lépnek 2014-ben?

Vona Gábor a 2010-es választások éjszakáján. Fotó: MTI                                                     

Az utóbbi napok hírei között szerepel két olyan mondat, mely felveti ezt a kérdést, így tehát úgy vélem, megalapoz a kérdés egy kis utánajárást, illetve találgatást.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a székelyföldi Borzonton tartott – immár nyolcadik - EMI (Erdélyi Magyar Ifjak) táborban azt mondta, pártja összefogna a Fidesszel azért, hogy a szerintük nemzetellenes MSZP-t eltakarítsák. Ugyanitt Kőszegi Zoltán, a Fidesz képviselője azt mondta, ha megerősödik pártja, akkor akár már nyolc év múlva felvethető a trianoni békeszerződés felülvizsgálata.

 

Válasszuk szét a két mondatot és kezdjük Vona kijelentésével. Senki számára nem mondok újdonságot, hogy Orbán Viktor nevelte ki a Jobbik vezetőjét, még annak idején a polgári körökben. Nem tudom, a miniszterelnök miképp viszonyul a parlamenti szélsőjobboldal prominens alakjához, aki végső soron szellemi gyermeke. Tételezzünk fel egy olyan helyzetet, ami nagyon könnyen előfordulhat. A Fidesz népszerűsége lezuhan, a Jobbiké pedig stagnál a szokásos tizenakárhány százalékon. Orbán mindenképpen bent akarja magát a hatalomban tartani, céljai elérése érdekében pedig hajlamos a tűzzel játszani. Nincs kizárva, hogy – bármennyire is fanyalogni fog – stratégiai partnert kellene keresni és csak a Jobbik jöhet szóba, mint potenciális jelölt. És azért nem áll annyira távol ez az érdekszövetség, hiszen pár éve – ugyan nem túl feltűnően, de önkormányzati szinten néhány helyen együttműködött a két párt. Előfordulhat, utána a Fidesz ugyanazt teszi, mint a 98’-as választások után a kisgazdákkal, de mint ha Vona Gábor egyszer azt mondta, pont ezért nem áll össze velük, mert félnek, hogy erre a sorsra jutnak (viszont erre nem emlékszem nagyon jól, ez csak amolyan emlékkép).

Kőszegi Zoltán megnyilvánulása pedig maga a horror. Kormányzó párt képviselőjeként ilyen kijelentést tenni minimum felelőtlenség. Az, hogy elhatárolódott tőle pártja, a Fidesz, könnyen lehet, csak egy színjáték része. Ugyanis ha komolyabban elítélték volna a nyilatkozatot, akkor keményebb szankciókkal sújtották volna a képviselőt és ezt a nyilvánosság felé kommunikálni kellett volna.

Vannak olyan jelek, melyek azt sejtetik, hogy a Fidesz kacsingatgat a Jobbik felé és gesztusokat tesz irányukba. Ezt bizonyítja, hogy az EMI – táborban közösen szólalnak fel és az, hogy ilyen kijelentéseket tesznek. Ugyanis könnyen meglehet, Kőszegi és Vona igazából már puhítják a terepet egy esetleges koalíciónak és tesztelik, miképp reagálnak a szimpatizánsok ezekre a mondatokra. Közben meg szép lassan megbarátkoznak a 2014-es összefogás gondolatával.  

Viszont az is egy opció, hogy egy sajátos, de roppant ijesztő pávatáncnak vagyunk szemtanúi. Vona Gábor – mint Orbán szellemi neveltje – megtanulhatta, mi az a pávatánc és hogyan kell játszani. 

0 Tovább

Cucu blogja

blogavatar

Vélemények szubjektíven, kritikusan.

Utolsó kommentek