Ma délelőtt átadta az Alstom vezérigazgatója a fővárosnak az első új metrószerelvényt.

Kicsit hiányozni fognak nekem a régi orosz metrók, mert nekik volt egy feelingjük, ahogy kihúztak az állomásról és zakatoltak az alagútban. Jómagam azon szerencsések között voltam, aki elsőként utazott velük és ez az érzést nem adja vissza az Alstom – vonat. De mindenekelőtt a biztonság, hiszen akármennyire hangulatos utazni a régi metrókkal, mindenképpen cserélni kellett őket, hiszen botrányosan néznek ki és ezen felül életveszélyesek. Hab a tortán, némelyik már egészen balkáni állapotban leledzik. Nem vitathatja senki, hogy a metróállomány megérett a cserére. 

Magát a járművet illetően a Flirt vonatokra emlékeztet engem. Nem tudom miért, de valahogy ez ugrott be, ahogy megláttam a peron mellett és beszálltam. Talán a lehajtható ülések miatt. Mindenesetre nagyon ízléses a kialakítása és van benne légkondicionáló.

 

Ám félelmeim is vannak. Amik Magyarországon azt hiszem nem is olyan alaptalanok. Nem láttam ugyanis, hogy a vonaton lenne kamera, ami az utasteret figyeli. Ugyanis az általam említett Flirt szelvényeken van és azok meg is őrizték kulturáltságukat. Tartok tőle, amint kibocsátják a forgalomba, jön néhány antiszociális barom, akinek nem tetszik az, hogy milyen szép és új, hanem fogják és összebarmolják. Megtalálni őket szinte lehetetlen. És ehhez a folyamathoz nem is kell sok idő. Néhány hónap múlva úgy fog kinézni, hogy nem élvezet, hanem iszonyat lesz benne utazni, ahogy a szemközti ablakokon lévő „remekműveket” nézi az utazóközönség. Éppen ezért jó lenne, ha telepítene az illetékes szerv kamerákat a metrókba. Sajnos, Magyarországon ilyenek kellenek, mert néhányan nem bírnak vigyázni közös értékeinkre. És ez mindannyiunk ügye, hogy fellépjünk ezek ellen az agresszív, lelketlen és romboló egyedekkel szemben.