Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pávatánc egyetemistáknak

Az, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke is aláírta a Felsőoktatási Kerekasztal hallagtó szerződésről szóló megállapodását, több, igen kényelmetlen kérdést is felvet.

     A Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői aláírják a hallagtói szerződésről szóló közös nyilatkozatot az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Az asztal jobbszélén Nagy Dávid HÖOK elnök ül.

Főleg úgy, hogy a decemberben kirobbant diktüntetésekhez a HÖOK is csatlakozott. Később aztán leültek tárgyalni a kormánnyal. Ez magas fokú naivitásra vall, hiszen ezzel a hatalommal lehetetlen egyekzedni. Orbán Viktor dönt érdemben mindenről, ő meg ha a fejébe vesz valamit, akkor kizárt, hogy bárki meg tudja változtatni. Aztán egy kis vita után egyre másra érkeztek a hírek a hallgatói szerződés elvi lehetőségét rögzítő alaptörvénymódosításról. Időközben megalakult a Felsőoktatási Kerekasztal nevű médiahack, amely csak a látszatát adja annak, hogy érdemben folyik valami tárgyalás. Van neki sok fordulója, lehet utána sajtótájékoztatókat tartani és üres frázisokat puffogtatni. (A mai napig nem értem, miért kellett ide Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.)
Amikor felmerült, hogy a Szent Sérthetetlen Alaptörvénybe bekerül a röghöz kötés, a HÖOK bejelentette, kivonul. Majd visszatért. Pedig a kormányzati álláspont nem változott. Miért ült vissza?

Mint ahogy az sem érthető a történetben, miért kötött rész- (majd most később teljes egész) megállapodást a HÖOK és a hatalom? Ugyanis az elejétől fogva látni lehetett, csak apró részletkérdésekben hajlandó engedni a kabinet, az igazi szabályozást, amit ők szerettek volna, ahhoz továbbra is ragaszkodott. Ez jó volt a törvényalkotónak, hiszen a propaganda azt sulykolta, lám mi engedünk, de nektek semmi se elég. A hallgatói érdekképviselet meg azt hitte, elért valamit. Hát nem.  

Jelen sorok írója ott volt tavaly decemberben, a budapesti Műszaki Egyetemen tartott diáktüntetésen, két nappal a tüntetések kirobbanása után. Az egyik szónok Nagy Dávid, a HÖOK elnöke volt, aki az egyik legjobb beszédet mondta. Gyújtó hangú volt, remek hangulatot csinált. Akkor azt hihette az ember, milyen tökös egy társaság, aki kiáll a diákok jogaiért. És amikor megnézi az ember a mai sajtótájékoztatót...a különbség egészen döbbenetes...
Nem tudom, miért paktáltak le a kormánnyal.


Az Orbán Viktor vezette rezsim pedig ismét bizonyítékát adta annak, hogy brilliánsan ért a hatalomtechnikához. A decemberben még egységes diákokat egymás ellen fordította, a korábban a hivatalos HÖOK érdekképviselettel együttműködő Hallgatói Hálózat már tilatkozását fejezi ki a nyilatkozat aláírása miatt. A módszer működött, sikerült megosztaniuk a korábban hihetetlen konzisztens egyetemistákat. Ez a nyilatkozat aláírás egyvalamire nagyon jó:
tud valakire mutogatni a kormány, ha tüntenének a diákok. A ti vezetőtök írta alá velünk megállapodást, mit lázadoztok? A nyilatkozat aláírása után reklamációt nem fogadunk el!

Előfordulhatnak még meglepetések a történetben. Péládul senki se nagyon lepődjön meg, ha a kormány valamit megálalpodást teszem azt felrúg  Tudjuk mennyit ér például Orbán Viktor ígérete, aki már mindent mondott és annak az ellenkezőjét. Mint arra Osztolykán Ágnes felhívta a figyelmet, a felsőktatási törvény javaslatában szerepel a kormány rendeletalkotási joga, ami azt vetíti előre, hogy kézi vezérléssel működtetik majd a rendszert. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy a joystick Orbán kezében lesz és ő fog irányítani.

Ha már tanulságok, egyvalamit leszűrhetünk. Tilos pávatáncban kezdeni a Kedves Vezetővel. Ő ennek mestere és aki ilyen játszámát kezd, az csak veszíthet. Legyen ez a végső konzekvenciája ennek a történetnek.

3 Tovább

Rabok dolgoznak L. Simon László gazdaságában?

A kormányfő magánlátogatást tett Agárdon Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor magánlátogatáson járt Agárdon, ahol megtekintette L. Simon László kulturális államtitkár, Fejér megyei országgyűlési képviselő mezőgazdasági vállalkozását. 

A miniszterelnök urat a politikus családtagjaival és a település polgármesterével Tóth Istvánnal együtt fogadta, majd Dobos Ferenc borász kíséretében megnézték az L. Simon Pincészetet.
Ezután a meggyültetvényben a cigánymeggy betakarításán tartottak szemlét, ahol a kormányfő elbeszélgetett az állandó és az alkalmi munkavállalókkal, majd a csemegeszőlő dűlőben az éppen zöldmunkát és gyomlálást végző dolgozók, a Baracskai Büntetés-végrehajtási Intézet elítéltjeinek a munkavégzését ellenőrizték - tudósít a fidesz.hu

Ha jól veszem le a sorokból, akkor L. Simon saját birtokán rabok dolgoznak? Ez így hogy? Nem vagyok meglepve, hogy a költőként is "remekelő", ujabban kulturális államtitkár mindent megengedhet magának, de legjobb tudomásom szerint a csak közmunkára vezényelhetik ki az elítélteket az intézmény falain kívűl (pl: géát és útépítés). De hogy egy politikus magánterületén dolgozzanak? Ez több, mint érdekes. Amennyiben ez igaz, akkor a jelenség nem új, hiszen felröppent korábban a hír, hogy állítólag Gyöngyöspata jobbikos polgármestere Juhász Oszkár közmunkásokat foglalkoztatott a saját birtokán

0 Tovább

Böskét a félkarú rablóba?

Itt a legújabb agymenés. Erzsébet - utalványban adná a kormány a családi pótlékot és több más szociális juttatást. El vagyok képedve az ötlettől. Sokan ennek az összegnek különös jelentőséget tulajdonítanak, hiszen ebből meg lehet venni a tanuló gyermek bérleteit, többek között. Ha ezt elveszik, akkor mivel lesznek kifizetve? A villany és a áramszámlát szintén kizárt ilyen módon kiegyenlíteni. Sőt, vannak olyan települések - egy ilyen helyen készített riportot az [origo] - ahol csak furgonból lehet vásárolni, ugyanis olyan kicsi a település, hogy nincs bolt. Helyben nem lehet beváltani, ezért utazni kellene, ami meg nem ingyen van. Ebből is következik, a Párt milyen mértékben vesztette el realitásérzékét és mennyire szakadt távol a mindennapi emberek világától.
Még egy másik vonzata is van a dolognak. Nekem senki sem mondja meg, mire költsem a pénzemet. Ha megkapom a családi pótlékot, akkor szeretném, ha az én jogom, az én felelősségem lenne, hova költöm. A gyerekemnek veszek belőle új cipőt, vagy lemegyek a sarki kiskocsmába, beledobálom a félkarú rablóba és elverem az egész havi keretet egy fél óra alatt. (Vagy alakítsák Erzsébet - kompatibilissé.) Ez a szép a felnőttkorban: mindenki saját maga dönt arról, mire költ, mit csinál és így tovább. Így, ha a fenti dolgok közül én bármelyiket választom, legyen az én dolgom. Ne ilyen hülye papírokat osszanak nekem pénz helyett.

Furcsa az aktuális Demokrata címlapja. Annak tanúsága szerint ugyanis Schmitt Pálnak az ellene indult hecckampány miatt kellett lemondania. Ha valaki lemásolja a doktoriját más szerzőkről, mikor ez kiderül, pofátlan módon belehazudik a "zemberek" arcába, ha ez politikai hecckampány, nos, akkor egyetértek.

Lila formaruhákat kapnak a BKV - ellenőrök - számol be a Blikk. Mivel munkáltatójuk is a BKK lesz, aminek ez a színe, ezért lesz változás. Na ez piszkálja a csőrömet, de nagyon. Itt megy folyamatosan a rinyálás és az ijesztgetés, mennyi pénz kell a vállalatnak ahhoz, hogy életben maradjon és ilyen baromságokra költik el a pénzt. Megáll az eszem. Miközben, Sztálin - korabeli buszmatuzsálemekkel utazunk, melyeket múzeumban kellene mutogatni, negyven éves metrókkal utazunk, amik bármikor lángra kaphatnak. Arról nem is szólva, a járművek többsége ragad a kosztól. De úgy fest, a formaruhák mindenek felett. Meglátszik, ki vezeti a BKK-t, és kinek a rokona.

0 Tovább

Plagikomédia

Ez a tegnap esti Schmitt - interjú több volt, mint döbbenetes. Ismét bebizonyosodott, a királyi tévé a Párt pártszócsöve.

Ebben SP azt állította, a legjobb tudása szerint írta meg annak idején a kisdoktoriját. Ezt én nem is kétlem. Neki ez volt a legjobb tudása. Összeollózott néhány tanulmányt és gyakorlatilag csak ő csak a címét adta. (Mondjuk nekem efelől is igen erős kételyeim vannak.) Állítása szerint jóhiszeműen járt el. Egy példa. Maradok a tegnapelőtti bejegyzésemben írt csokilopós példánál. Ha én lemegyek a boltba, ellopok egy csokit és elkapnak, akkor én azt mondom: elnézést, de én teljesen jóindulattal jártam el, mert a kistesómnak vittem és nem tudtam, hogy ezt nem szabad. A bíróság szerintem körberöhögne. Ha tilosban járunk és erről nem tudunk, az nem mentség. Ez az egész magyarázkodás is röhejes. Egy másodikos általános iskolás is tudja, ha lemásolja a házit, azért egyes jár. Személyes élmény, de én középiskolában nem egyszer falaztam osztálytársaimnak, akik másolták a matekházit, nehogy osztályfőnököm - aki nem mellesleg a tantárgyat tanította - rajtakapja őket. Ha én tizenöt évesen tudtam, a másolás üldözendő tett, akkor erősen kétlem, SP ezt ötven évesen miért ne tudta volna.

Kedvenc részem az volt, mikor bejelentette, újra ledoktorál. Ez nagyon gáz. Mint a durcás kisgyerek. csak azért is megmutatom. Nem mellesleg, ha valóban nem lopott volna, akkor nem törné most magát húsz évvel később. Elképzelem majd, ha esetleg kész lesz, miként szedik ízekre azt is, hogy kitől másolta.

Az egész interjúban csak magyarázkodott, sütött róla a hazugság. Ehhez természetesen kellett egy olyan újságíró - nevezetesen Obersovszky Péter - aki finoman szólva is alákérdezett és egyértelmű állást foglalt, holott ez a riporternek tilos. Ultraciki volt ez az egész interjú. A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy "a Semmelweis Egyetem úgy véli, elveheti a doktorit". Nem csak vélik, el is vették, mint annak a rendje, ugyanis nem akartak beégni és nem akarták a diákjaikat (és saját magukat) lejártani. Obersovszkynak nem ártott volna kicsikét felkészülni erre a beszélgetésre, mert aki egy ilyen kijelentést tesz, az vagy szakmailag nagyon felkészületlen vagy elfogult. Én az utóbbira gondolok. Ami még egy döbbenet: hogyan merészeli ezt a beszélgetést közszolgálatinak nevezni? Kíváncsi leszek rá, ha jön egy kurzusváltás, mekkorát fog repülni. Fájdalmasat és nagyot. Az összes hírcsalóval és manipulátorral együtt.

0 Tovább

A tízmillió doktor országa

Nem mehetek el szó nélkül Schmitt Pál doktori disszertációja mellett. Az ezt vizsgáló biztosság jelentése a napokban látott napvilágot.

Előre lehetett sejteni, az összegzésből mindenki azt olvas ki amit akar. Igyekeztek egy köztes megoldást választani és sikerült is. Én furcsállok azért valamit. Az akkori szabályoknak megfelelt a sokszori szóbeli átvétel. Milyen kár, ma ez nincs így. Hiszen akkor én is összeguglizok valamit, intenzíven nyomogatom a Ctrl+C és Ctrl+V billentyűkombókat, hozzáillesztek néhány szócskát, hogy azért még se tűnjön annyira pofátlannak a másolásom, elnevezem doktorinak és beadom. És persze továbbra is élek nyugodtan, mi ha mi sem történne. Nos, eszembe nem jutna soha, hogy más tulajdonát a magamévá tegyem. SP tette hasonlatos ahhoz, mikor valaki meglát a boltban és csokit és fizetés nélkül zsebre teszi. Egyáltalán hogy merészeli valaki azt, ami nem az övé, a sajátjává tenni, vagy annak feltüntetni?

Én, mikor kis általános iskolás koromban loptam a kisközértből, akkor menő dolognak tartottam, de ma már röstelkedem azért, amit tettem. Magas fokú gerinctelenség szükséges ahhoz, hogy valaki szégyen nélkül ellopja más munkáját, és mikor kiderül sumáksága, akkor belehazudik az emberek képébe a lehető legtermészetesebb módon és az időközben megszerezett fontos pozícióját is megtartsa. Schmitt országunk legnagyobb szégyene lett. (Pedig ebben igen nagy a konkurencia.) Előtte sem volt piskóta, amiket csinált (hejesírás, stb.), de ez az egész másolósdi feltette az i -re a pontot. Eszembe jutott, mekkora biztonságban érezhette magát SP, hogy senki sem fog utána kutakodni. És lám, milyen az élet. Ha nem lett volna ennyire törtető, hanem megelégszik a szerényebb pozícióival, akkor talán a kutyának sem jutott volna eszébe nézegetni a doktoriját. Hiába hallgatott sokáig, mint az a bizonyos a fűben, azért egy jele volt a beismerésnek. Miután kipattant ez a skandalum, azóta már nem használja a dr. szót sehol sem. Mi lenne a természetes, ha alaptalan lenne a vád? Csak azért is használja, mert tudja, nem igazak a vádak. Azonfelül bíróságon venne elégtételt azokon a lapokon, ahol ezt az állítást közölték. De SP nem tesz semmit, inkább csak mond néhány marhaságot, amik elszállnak a levegőbe, oszt' jónapot.

Schmitt Pál továbbra is a helyén fog maradni, efelől semmi kétségem. Hiszen kell valaki a Pártnak, aki gondolkodás nélkül aláír bármit amit elé tesznek. És ez sokkal fontosabb, mint hogy mit gondol a világ róluk. Hiszen megmondta a Kedves Vezér, nekünk nem diktál Brüsszel, meg senki sem. Orbánék azonban egyvalamit elszámítottak. Még pedig nem vette számításba az internet erejét. Nem lehet azt megcsinálni, amit a mondjuk a Rákosi - korszakban. Ezt bizonyítja azoknak a fotómontázsoknak az özöne, melyek ellepték az internetet, például a Facebookot. Furcsa, de SP nem érzi mindezt cikinek? Számomra ennek a huszada is kínos lett volna. Mondjuk nem is vagyok "köztársasági" elnök.

0 Tovább

Cucu blogja

blogavatar

Vélemények szubjektíven, kritikusan.

Utolsó kommentek