Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Csepp az adótengerben

Kormányunk olyan amatőr, hogy nem látja be: azokat az adókat, amelyeket a nagyvállalatokra kivet, végül az emberek fizetik meg, legyen szó bármiről.


Ez egy közgazdasági alapvetés, hiába is próbál ezzel bárki is hadakozni. Ezt még kétharmaddal sem lehet felülírni, akárhogyan is szeretnék ezt a magukat nagyon nyeregben érző urak. A multi van olyan helyzetben, hogy ezt megtehesse, a fogyasztó nem. Mindezt a reklámadó kapcsán írom, amelyről elmondható, totál felesleges. Nem ez a pénz fog segíteni minket a túlzottdeficiteljárás alóli kikerülésben. Az az összeg, amit ebből az új (talán harmincadik külön)adóból várnak, elenyésző a költségvetéshez képest és semmi sem indokolja az Európában egyedülálló közteher bevezetését.
Alapvetően nem tartom egy ördögtől való dolognak, hogy fizessenek a multicégek többet, de ezt is ésszel kellene csinálni. Nem úgy, ahogy a kétharmados fideszesek teszik. Ugyanis a reklámadó miatt már a kivonulást fontolgatja az RTL Klub. "Egy nagyon furcsa véletlen egybeesés, hogy éppen az a médiacég lenne a legnagyobb vesztese, amelynek a híradója a legnézettebb, és főműsoridőben keményen bírálja az Orbán-kormány tevékenységét” – mondta el Bajomi-Lázár Péter médiakutató az atv.hu-nak nyilatkozva.
Milyen érdekes véletlenek vannak!


Nos, attól tartok, itt van a relámadó bevezetésének kulcsa. Nem elég nekik semmi, a kisgömböc beindult és mindent fel akar falni. Telhetetlenek azzal, hogy a hazai médiapiacot túnyomórészt ők uralják, a maradék alatt is meg akarják szerezni a totális ellenőrzést. A lépés teljesen jól beleillik az utóbbi három év demokráciafelszámoló lépései közé és ezért sem tartom meglepőnek.

"Szerintem a reklám és a fogyasztó közötti távolság meglehetősen nagy" - vélekedett Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egy újságírói kérdésre annak kapcsán, hogy miképp gátolható meg a reklámadó fogyasztókra való terhelése. Az atv.hu cikke emlékeztet, ha bevezetik az új adót, akkor nőhetnek a tévés előfizetői díjak, ugyanis a csatornák bevételének egy bizonyos részét a kábelszolgáltatók adják. Ennyit a meglehetősen nagy távolságokról.

Jó hír azonban, hogy Orbánék ezt a se füle-se farka (gazdaság)politikát nem tudják hosszabb ideig csinálni. Ugyanis az ún. unortodoxia éles ellentétet mutat a közgazdaságtannal. Utóbbi nélkül pedig csak ideig-óráig lehet elevickélni. Most még stabilnak tűnik minden, de a rendszer magában hordozza a bukást, így a vég bekövetkezte törvényszerű. És minél magasabban vannak, annál látványosabb az esésük. Fura, hogy pont az az Unió nem hagyja egyik tagországát se csődbe menni, amely ellen Orbán már huzamosabb ideje harcol. Az is nagyon vicces, hogy egyik nap utálják Brüsszelt, a másik nap pedig meg akarnak nekik felelni a túlzottdeficiteljárás kikerülése miatt. Legalább legyen egy konzekvens álláspontjuk, amit permanensen képviselnek, mert így totál hiteltelen amit csinálnak.

Kívánom, az ország élje túl Orbánékat, minél kevesebb károsodás nélkül!

0 Tovább

Folytassa Kádár elvtárs!

Lelkesen építik a fideszesek azt a szocializmust, amit anno 1990-ben már egyszer leváltott a nép.


Jelen sorok írója a rendszerváltás után született, így csak történelemkönyvekből ismerhette meg az azt megelőző időket. Ennek legfőbb jellemzői azonban a második Orbán - kormány alatt tetten érhetőek. Gondolok itt elsősorban a nagy államosítási lázra, amely az egész kabinet működését jellemzi. Írásomnak az a gondolat ad okot, amit Németh Lászlóné fejlesztési miniszter nyilatkozott a Magyar Nemzetnek. A kormány legtitokzatosabb tagja jelezte, az állam rástartolna a külföldi energiacégek hazai érdekeltségeire, egy újabb rezsicsökkenés esetén. Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezetője úgy nyilatkozott, ez nem várható, ugyanis egy tőkehiányos céget megvenni nem jó tranzakció, mivel azt majd fel is kell tőkésíteni. Magyarul, a legatyásodott hazai közműcégekbe pénzt kellene tennie az államnak a működéshez, ezt pedig az adófizetők perkálnak ki.
Valamiért az volt az érzésem mindig is, a kormány tisztában van a cégek valós állapotával, csak addig sanyargatja őket, ameddig itt hagyják az országot és az állam átveheti a szerepüket. Ez alapvetően ellentmond a közgazdaság egyik alapvetésének, de a fideszes az unortodoxia jegyében ezt a tudományágat kvázi lesz..ták az urak. Így bármennyire is amellett szól, minden észérv, hogy ezeket az érdekeltségeket nem kellene megvenni, a kormány még is ráteheti a kezét. A "minden az államé" legyen mottó alapján.

 

Németh Szilárd, rezsicsökkentő felelős pedig bejelentette, újabb bírságokat kaptak az energiacégek, hogy érezzék a törődést.

 

 

Szintén párhuzam a szocializmus és az Orbán - rendszer között, hogy a klientúrájuk zsebét szeretnék kitömni pénzzel és mindent saját maguknak akarnak. A trafikbotrányt már egyszerűen védeni se lehet, ugyanis a napnál is világosabb, hogy a saját párttársak egymás között osztották le, ki kapja a 12%-os cigaretta-árrés és az egyre bővülő termékkínálat miatt az egyre zsírosabb üzletnek ígérkező koncessziókat. Friss hír, hogy a Hír 24 szerint súlyos pénzeket utal a történetesen Németh Szilárd vezette Csepel ökormányzata a Giró Szász és Társai Ügyvédi Irodának. Ez is csak egy példa a sok közül, nyilván több száz ilyet lehetne sorolni. Elég, ha a Közgép állami milliárdjaira gondolunk. Attól tartok, az a pár noikásdoboz ezekben az összegekben elveszik.

 

Van azonban egy jó hír is: az Orbán - rendszerben benne van a bukás is. Most magas lovon érzik magukat, de innen nagyon nagyot és látványosat lehet esni. Már pedig úgy, ahogy a szocializmus, Orbán se fog örökké uralkodni, még ha nagyon szeretné is.

(Felsorolásomból kihagytam a Felcsúton, a miniszterelnök házának tőszomszédságában épülő több milliárd forintos stadiont, mint a személyi kultusz egyik legegyértelműbb jelét.)

0 Tovább

Cucu blogja

blogavatar

Vélemények szubjektíven, kritikusan.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek