Nem lennék Szabó György a helyében. A Sanoma vezérigazgatójára ugyanis kemény napok várnak.


A jelek ugyanis erre utalnak. Fideszék rászálltak a médiavezérre és vállalkozására, a célok totál homályosak, az okokat csak találgatni lehet. K. Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója még augusztus elején azt kérdezte Szabó Györgytől, igaz-e, hogy a magyarországi médiapiac torzítására készül egy ötpontos akciótervvel. Ha igen, mit tartalmaz ez az öt pont, igaz-e, hogy politikailag is befolyásolni akarja a választásokat, és igaz-e, hogy kiváló kapcsolatot ápol Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökkel? - tette fel kérdéseit a Fidesz politikusa.

 

Na, akkor itt álljunk meg egy pillanatra. Először is, K. Máténak mi köze van ahhoz, hogy Szabó György kikkel van jóban? Nem értem, hogyan merészeli nyilvánosan megkérdezni ezt. Nagyon kilóg a lóláb az elvtársaknál, amikor a hazai médiapiac torzításáról beszélnek, amikor a médiumok túlnyomórésze hozzájuk közel áll. Azt a maradékot, amelyeket szinte egy ujjunkon meg lehet számolni, totális kontroll alatt tartják és ha kedvük tartja, szét is szívatják, hadd menjen el a kedvük a mindenféle kritikus hangvételtől. (Lásd Klubrádió.)

A legérdekesebb vonulata ennek a marhasághalmaznak a választások politikai befolyásolása nevű vádpont. Kétharmaddal szinte azt tesznek ebben az országban, amit akarnak, nyilván pont egy médiavállalkozás az, akitől lehet tartani, hogy érdemben belepiszkál egy voksolásba. Pont ők pofáznak erről, amikor a határon túliak levélszavazásával kapcsolatban számtalan kétely megfogalmazódott? Ismét kilóg az a bizonyos cucc, kedves K. Máté, aki nyilván tisztában van azzal, miket állít és főleg, miért.

 

Több minden utal arra, hogy a Fideszben felkészültek a jövő évi választások elvesztésére. Nagyon magabiztosnak tűnnek, de a kommunikációjuk mögött ott van egy opció, mi van, ha mégsem. Ezért már elkezdték legyártani azokat az ürügyeket, amelyeket aztán a saját szavazóiknak el tudnak adni, tudnak rájuk ujjal mutogatni, miattuk nem nemzeti kormány van. Ez egyszerűsíti a dolgokat, ugyanis nem kell megmagyarázni az esetleges vereséget, nem kell elgondolkodni az igazi indokokon a Fidesz - fanoknak, hogy esetleg szeretett Viktoruk cseszett el valamit. Nem kicsit, nagyon. Nem nagy intellektuális kihívás bűnbakokat gyártani. Ha Fidesz - szavazó lennék, roppant hülyén érezném magamat, amiért ilyen egyszerű magyarázatokkal állnak elő. Amúgy meg a tábort is egybe kell tartani. Erre meg kitűnő, ha találunk mondvacsinált ellenségeket, a közös küzdelem pedig egységben tartja a híveket.

 

Visszakanyarodva Szabó Györgyre, a Sanoma vezérigazgatójára és K. Mátéra, akad itt egy s más. A médiavállalat érdekeltségébe tartozó Story 4 tévécsatorna a hírek szerint kitörne a bulvárból és saját híradóval rukkol elő hamarosan. Ettől lennének az elvtársak annyira beszarva?

Ez persze nem lenne meglepő, hiszen ők rettegnek az ellenvéleményektől. Tisztában vannak azzal, mit csinálnak, ezért a legjobb módszer, ha eltussolják a róluk szóló negatív híreket. Lásd, a trafikmaffia ügye a köztévében nem nagyon került elő.

 

 

Attól tartok, nemsokára ürgebőrbe bújt békaemberek szeretnék befolyásolni a választásokat.